Sosyal medya paylaşımlarına dikkat: Vize alamayabilirsiniz

Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilmesine neden olabiliyor. Sosyal medya paylaşımlarından dolayı yurt dışında, hapis ve para cezasının yanı sıra birçok ülkeye uzun süreli giriş yasağı hatta sınır dışı edilme riskini de ortaya koyuyor.

CHA

İngiltere'nin tanınmış uluslararası yatırım ve sermaye yönetimi şirketlerinden One Knightsbridge Capital ve Londra merkezli Garth Coates Göçmenlik Hukuku Firması, yatırımcılara yönelik Türkiye’de yapacakları seminer öncesi, vize almak isteyenlere önemli uyarılarda bulunup sosyal medya paylaşımlarının vize almadaki etkisine dikkat çekti.

Garth Coates Hukuk Bürosu'nun kurucusu Garth Coates sosyal medya paylaşımlarıyla, nefret suçu işleyenlerin başına gelebilecekler ile ilgili uyarılarda bulundu. Coates, "Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve Kanada, çok uzun süredir, nefret suçu işlemiş olanlara vize vermiyor. En son 1998’deki Suç ve Düzensizlik Yasası ile Birleşik Krallık, nefret suçu kapsamına giren fikirleri, özgür düşünce kapsamı dışında bırakarak 7 yıla varan hapis cezaları, yüz binlerce sterline varan para cezaları, ağır kamu işçiliği gibi cezalarla cezalandırmaya başladı. Yasanın hemen ardından, İngiltere İçişleri Bakanlığı, vize başvurularında, vize uzatım ve yenileme başvurularında ve vatandaşlık başvurularında nefret suçu işlenip işlenmediğini sorgulamaya başladı. Nefret suçunu, İngiltere dışında işlemiş olanların ise ülkeye girişinin yasaklanması için içişleri bakanına yetki verildi." dedi.

NEFRET SUÇU İŞLEMEK İÇİN FİZİKSEL BİR SALDIRIYA GEREK YOK

Nefret suçu hakkında bilgi veren Garth Coates, insanları inançlarına, ırklarına, dillerine, cinsel tercihlerine, fiziksel görünümlerine göre aşağılamanın, onlarla alay etmenin, ayrımcılık yapmanın, ön yargılı düşüncelerde bulunmanın medeni olan hiç bir insana yakışmaması bir kenara, nefret suçu kapsamına girdiğini ifade etti.

NEFRET SUÇU İŞLEYENLER AĞIR CEZA ALIYOR

Nefret söylemleri, sadece Birleşik Krallıkta değil, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde de ciddi yaptırımlar ve cezalara neden oluyor. Suçu, bu ülkelerde işlemiş olmak gerekmiyor. Dünyanın herhangi bir ülkesinde işlenen nefret suçları, gelişmiş batı ülkelerine giriş yapılmasına engel olabiliyor. Ciddi düzeydeki nefret suçları işleyenler suçu nerede işlediğine bakılmaksızın yargılanabiliyor ve ağır cezalar alabiliyor. İngiltere’de vatandaşlık alsalar dahi, bu tür suçları geçmişte işlemiş olanların vatandaşlıktan çıkarılmaları ve sınır dışı edilmeleri söz konusu olabiliyor.