Sosyal medya davasında Çelik 304 gün sonra serbest, Kanaat ve Öğreten’e tahliye yok
Tutuklu gazeteciler Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Ömer Çelik dün hâkim karşısına çıktı. Üçü tutuklu altı gazeteci Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-postasındaki bilgileri haberleştirdikleri için yargılanıyor. DHKP-C, FETÖ/PDY ve PKK/KCK suçlaması yöneltilen gazetecilerden Ömer Çelik, ilk duruşma sonunda tahliye edildi. Kanaat ve Öğreten’in ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mahkeme 6 Aralık’a ertelendi.
CANAN COŞKUNCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın şahsi e-posta hesabındaki bilgileri haberleştirdikleri için DHKP-C, FETÖ/PDY ve PKK/KCK suçlaması ile tutuklanan gazeteciler Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Ömer Çelik, 304 gün sonra ilk kez hâkim karşısına çıktı. Çelik’in tahliyesine karar veren mahkeme, Öğreten ve Kanaat’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme 6 Aralık’a ertelenen duruşmaya Öğreten ve Kanaat’in Silivri Cezaevi’nden katılmasına karar verdi.
Diken haber sitesinin eski editörü olan Tunca Öğreten de bir hacker’in ihbarı ile tutuklandığını belirterek, “Benim kaleme aldığım haberde iddianamenin çatısını oluşturan tek bir ifade yok” dedi. Öğreten, iddianamede Bakan Albayrak’ın e-postalarına nasıl ulaştığını açıklayamadığının iddia edildiğini anımsatarak, “Bu e-postaların DHKPC’ye müzahir hacker’ler tarafından ele geçirildiğini ve sonra bana ilettiğini söylüyor iddianame. Bu ifade cevabın savcı tarafından bilindiğinin de kanıtıdır. Kişisel verileri ele geçirme suçlaması da çürüyor böylece” dedi.
İddianamede Albayrak’ın e-postalar için ‘duruma göre devlet sırrıdır’ denildiğini anımsatan Öğreten, “Bir bilgi ya devlet sırrı ya da değildir. Çalınan hesaplar Albayrak’ın Hotmail ve Yahoo hesaplarıdır. Devlet sırrıysa bu bilgilerin orada ne işi vardır?” dedi. Irak’ta faaliyet gösteren PowerTrans isimli özel bir şirket haberi nedeniyle FETÖ adına suç işlemekle yargılandığını söyleyen Öğreten, “Birbirine zıt iki örgüt adına suç işlemek gibi çılgın meziyetlerim var. Aklım almıyor” dedi. Albayrak’ın e-postalarının tümünün WikiLeaks’te olduğunu söyleyen Öğreten, “7 milyar kişinin bildiği sır mıdır?” dedi.
‘Oğlumu göremedim’
BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ise, “Suçlamaya konu Twitter grubunu benim kurduğum iddia ediliyor. RedHack bu grubu kendilerinin kurduğunu, kimleri dahil edeceklerini kendilerinin karar verdiğini açıkladı. Bu gruba da kendi isteğim dışında dahil edildim. Bu mailleri ne indirdim ne inceledim. Olmayan bir haberle nasıl algı oluşturuyorum” dedi. Tutuklu Die Welt muhabiri Deniz Yücel’le konuşmasının iddianamede suçlama konusu yapıldığını belirten Kanaat, “Deniz Yücel gazetecidir. Bir gazeteciyle görüşme kaydımın olması bir hâkimin bir hâkimle konuşması kadar doğaldır” dedi. Kanaat, “Hayatımın hiçbir bölümünde hiçbir cemaatçi ile ilişkim olmadı. FETÖ suçlaması kara bir lekedir. Gerçek suçluların gizlenmesine yaramaktadır” dedi. Mailleri hack’leyenin RedHack grubu olduğunu kaydeden Kanaat, “10 aydır delil olmadan suçsuz yere cezaevindeyim. Bu sürede oğlum oldu. 10 aydır onu göremedim. Oğlum beni tanımıyor. Doğumdan kaynaklı sağlık problemi yaşıyor. Yanlarında olamadım” dedi.
Gözaltına alınırken polislerin “Neden bu haberleri yaptın” diyerek darp ettiği kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, Kürtçe yaptığı savunmasında “Evime gelen polisler, üzerime çullandı ve iki saat boyunca işkence uyguladı. O kadar fütursuzlardı ki, aralık ayında balkondaki kar suyuna yatırıp işkencelerini burada sürdürdüler. Evimde polislerce infaz edilebilirdim. Polisler, başucumda uzun süre beni öldürüp öldürmeme konusunda birbiriyle tartıştı” dedi. Suçlama konusu edilen Albayrak’ın e-postalarının nasıl ele geçirildiğini bilmediğini söyleyen Çelik, şunları söyledi: “İncelediğim kimi e-postaların içeriğinde hukuksuz ve Bakan beyin görevi ile bağdaşmayan ilişkilere tanık olduktan sonra bunları haberleştirdim” dedi.