Sosyal girişimciler için yeni program
Türkiye'de girişimci olmak zorken, bir de sosyal girişimci olmak istiyorsanız, bu zorluklar artıyor. Ancak bilinçli ve bilgili bir şekilde yola çıkıp, tecrübelerden yararlanıp, doğru partnerlerle bu yolda yürüdüğünüzde büyük bir sosyal ve ekonomik etki yaratmanız mümkün. Hatta projelerinizle başkalarına da örnek olarak bir domino etkisi yaratabilirsiniz
cumhuriyet.com.trSabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu (SUGK ) tarafından JP Morgan Chase Vakfı’nın desteği ile Sosyal Yatırım Programı hayata geçiriliyor. Sosyal Yatırım Programı’nda; sosyal girişimciler yatırım almak, finans kaynakları da sosyal girişimcilere fon sağlamak için bir araya getirilerek eğitilecek. Önümüzdeki süreçte de yatırımcılarla girişimcilerin biraraya geleceği Sosyal Etki Günü gerçekleştirilecek.
Sabancı Üniversitesi’nden Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Füsun Ülengin, SÜ'nün kurulduğu 1999 yılından bu yana zaten girişimciliği ve girişimleri desteklediğini belirtiyor. Tüm bunları takiben sosyal girişimciler ve sosyal yatırımcılara, finansman bulma ve uygun fon sağlama konularında destek olabilmek için bu programı geliştirdiklerini söylüyor. JP Morgan’dan da Türkiye Genel Müdürü Emre Derman ise Türkiye'de yüzde 53'ün 30 yaş altında olduğunu ve önümüzdeki 10 yıl içinde daha fazla iş ve istihdam konularının konuşulacağını söylüyor. Hal böyle olunca, artık klasik yöntemler yetmeyecek. Tabii genç ve girişimci nüfusun anlam kazanabilmesi için de iyi bir eğitimin gözardı edilmemesi gerek. Derman, “ Gelecekte daha çok istihdam yaratılmasına ve sosyal ihtiyaçları gidermek için inovatif yollar bulunmasına yardımcı olması hedeflenen bu programın bir parçası olduğumuz için mutluyuz” diyor. Sosyal Yatırım Programı Direktörü Anja Koenig, Türkiye'de ekonomik büyümenin olduğunu ancak sosyal ve çevresel sorunlarla Türkiye'nin sıralamaların altında olduğunu söylüyor. “O yüzden” diyor, “bizim yeni bir yola ihtiyacımız var.” Artık sosyal, çevre ve ekonominin birlikte algılanan yeni bir dinamik olduğunu belirten Koenig, yeni iş modelleri denerken zorlanan sosyal girişimcilerin önünü açmak gerektiğini vurguluyor. Çünkü sosyal girişime en çok yatırım yapan Amerika, İngiltere, Afrika ve Latin Amerika gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye için bu kavram çok yeni. Ancak 10 yıl içinde 100 kat büyüme bekleniyor. O yüzden bu alanda yapılan çalışmaların her biri önem kazanıyor.