Sorunun çözümü Ermenistan'ın çıkarına
Ermeni işgali altında bulunun 'Yukarı Karabağ' sorununa ilişkin konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov, ''Sorunun çözümü Azerbaycan'dan çok Ermenistan'ın çıkarına'' diye konuştu. Memedyarov, Yukarı Karabağ'ın statüsü belirlenmesi aşamasında ise Uluslararası Hukuk ve Azerbaycan Yasaları'nı temel alacağız '' dedi.
cumhuriyet.com.trAzerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümü için her açıdan uygun bir ortamın bulunduğunu belirterek ''sorunun çözümünün Azerbaycan'dan çok Ermenistan'ın çıkarına olduğunu'' söyledi.
Memmedyarov, yaptığı açıklamada, çözümün olması durumunda ülkesinin toprak bütünlüğünün sağlanacağına ve mültecilerin kendi topraklarına dönebileceğine işaret etti.
Ermenistan'ın ise daha fazla kazancı olacağını ifade eden Memmedyarov, ''Sorunun çözümü Azerbaycan'dan çok Ermenistan'ın çıkarına'' dedi.
Memmedyarov, ''Bir de Ermenistan'ın ve Ermeni halkının bu savaştan ne kazandığını bir görelim: Bugün Azerbaycan'ın GSMH'si Ermenistan GSMH'sinin 4 katı. Ermenistan bölgedeki bir tane bile stratejik projede yok, ülke gelirinin aslan payı askeri harcamalara ayrılıyor. Azerbaycan ile bu ülke arasındaki tüm ulaşım, iletişim hatları kesik ve diğer konular. Azerbaycan'ın da bir milyon zorunlu kaçkın, mültecisi ile, işgal altındaki toprakları nedeniyle ekonomik kayıpları doğal olarak var, yani kazanan taraf değil. Ancak bu (iki ülkedeki) durum karşılaştırılamaz.
Sorunun çözülmesi ise ulaşım, iletişim hatlarının tekrar açılmasına, Ermenistan'ın bölgesel projelere katılımına, ülkenize büyük yatırımlar yapılmasına ve genel olarak olumlu bir hava oluşmasına izin verecek. Ermenistan bundan sadece kazanç sağlayabilir. Ve inanın ki, Azerbaycan refah içinde, barışçı ve güvenilir bir komşu ister'' dedi.
Memmedyarov, sorunun çözümünde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eş Başkanları'ndan Matthew Bryza'nın (ABD) ''çözüm için uluslararası hukuk ve arabulucular açısından uygun ortamın bulunduğu, bu yıl sonuna kadar veya 2009 başlarında tarafların çözümdeki temel ilkeler konusunda anlaşmasının kesinlikle mümkün olduğu'' yönündeki ifadesinin anımsatılması üzerine, ''Bu olasılığı ve bölgedeki olumlu ortamı göz önüne alarak, Ermenistan yönetiminin gelişmeleri iyi değerlendireceğini'' umudunu dile getirdi.
Uluslararası Hukuk ve Azerbaycan Yasaları'nı temel alacağız
Elmar Memmedyarov, ''Azerbaycan topraklarındaki işgal sona ermeden, zorunlu kaçkın ve mülteciler topraklarına dönmeden ne hukuki, ne teknik açıdan bölgenin statüsünün belirlenmesi mümkün değil. Yukarı Karabağ'ın statüsü belirlenmesi aşamasında da uluslararası hukuk ve Azerbaycan Yasaları'nı temel alacağız '' dedi.
Bölgeye Uluslararası Barış Gücü yerleştirilmesi olasılığını da değerlendiren Memmedyarov, bu konuda anlaşma sağlanması durumunda söz konusu güçlerin iki toplum arasında güven oluşturmaya yönelik olarak istikrarı güçlendirici rol oynaması gerektiğini kaydetti.
Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan liderleri tarafından 2 Kasım'da Moskova'da imzalanan bildiriye de değinen Mememdyarov, ''bildiriyi çözüm yollarını gösteren bir yol haritası olarak görmek gerektiğini, ayrıca tarafların çözüm konusunda daha ileri gitme iradesini ortaya koyduğunu'' ifade ederek, ''Kısacası, müzakereler sürecinde ilerlemek için uygun zemin oluştu ve bundan yararlanmalıyız'' diye konuştu.
Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde ortaya çıkan olumlu havayla ilgili bir soru üzerine de Memmedyarov, ''Bu, her ikisi de egemen olan devletlerin ilişkisi ve sözü edilen gelişmelerin Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın oluşmasına olumlu etki yapacağını umuyorum'' dedi.