Son koltuk da İslami finansçıya

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Merkez Bankası’nın ardından Hazine Müsteşarlığı’na da faizsiz bankacılık kökenli Osman Çelik atandı.

cumhuriyet.com.tr

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası’nın ardından bu kez de Hazine Müsteşarlığı’nın başına faizsiz bankacı getirildi. Önceki gün Türkiye Finans Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdürlüğü görevlerinden istifa eden Osman Çelik, dün Hazine Müsteşarlığı görevine atandı. Çelik’in Hazine Müsteşarlığı görevine atanmasıyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Eski Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik’in, Hazine Müsteşarı olarak atanmasına ilişkin kararnameyi imzaladım. Çelik, özel sektör deneyimi olan başarılı bir ekonomist, hayırlı olsun” dedi.

Osman Çelik gibi BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de Türkiye Finans Katılım Bankası’ndan geliyor. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da Albaraka ve Kuveyt Türk katılım bankalarında faizsiz bankacılık deneyimine sahip. Çetinkaya, Merkez Bankası Başkanı olmasının ardından Turalay Kenç’ten boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine de üniversiteden sınıf, faizsiz bankacılık yapan Kuveyt Türk’ten de çalışma arkadaşı olan Erkan Kilimci’yi atamıştı.

Koltuk iki yıldır boştu

Hazine eski Müsteşarı İbrahim Çanakçı iki yıl önce Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu üyeliğine atanmıştı. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun önerdiği isimler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmiş, Hazine Müsteşarlığı koltuğu o tarihten beri boş kalmıştı. Hazine’nin başına kurum içerisinden deneyimli müsteşar yardımcılarının atanması bekleniyordu.

Faizsiz finansa öncelik

Hükümetin faiz karşıtlığı bilinirken, faizle işleyen finans sisteminin düzenleyici kurumlarının başına İslami finans tecrübeli isimlerin gelmesi şaşırtıcı değil. Hükümet geçen yılın sonlarına doğru faizsiz finansı destekleyeceğini açıklamış, 15 Aralık 2015’te Hazine Müsteşarlığı tarafından Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu kurulmuştu. Kurulun amacının, katılım bankacılığı ve sigortacılığının, genel anlamda faizsiz finans sisteminin daha hızlı ve sağlıklı geliştirilmesi ile ülkemizin uluslararası finans merkezi vizyonuna katkı sağlamak olduğu belirtilmişti.