Son dönemeçte Köşk hesapları

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda HDP’nin de kapısını çalacak. CHP Lideri görüşmede HDP Eşbaşkanı Kürkçü’nün yanı sıra, BDP Genel Başkanı Demirtaş’ın da görüşmede bulunmasını istedi. İlk turda kendi adayını çıkarmayı planlayan HDP kanadında, ikinci tur için CHP ve sol güçlerle işbirliği olanaklarının araştırılabileceği görüşü seslendiriliyor.

Ayşe Sayın/Cumhuriyet

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda pazartesi günü HDP’nin kapısını çalacak. Görüşmede HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü’nün yanı sıra, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunması istemini ileten Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve bazı parlamento dışı partilerle de gelecek hafta görüşüp cumhurbaşkanlığı turlarını tamamlamayı planlıyor. İlk turda kendi adayını çıkarmaya hazırlanan HDP kanadında, ikinci tur için CHP ve sol güçlerle işbirliği yapılabileceği görüşü dile getirilirken, bu konuda eski AİHM yargıcı ve CHP İzmir Milletekili Rıza Türmen’in ismi seslendiriliyor.

Adaylık sürecinin 29 Haziran’da sona ereceği cumhurbaşkanlığı seçimi için muhalefet partileri aday arayışını sürdürürken, bir süredir meslek ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yürüten CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hafta başında HDP eşbaşkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel’in yanı sıra, 22 Haziran kurultayı sonrasında bu partinin başına geçmesi beklenen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da görüşmede bulunması istemiyle randevu talebinde bulundu. Olağanüstü bir gelişme olmazsa Demirtaş’ın da görüşmede olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu, gelecek hafta MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye de ‘iade-i ziyarette’ bulunarak adaylık turlarını tamamlamayı planlıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kendi adaylarını çıkarmayı planlayan HDP kulislerinde, ortak aday arayışının ancak ikinci turda gündeme geleceğine dikkat çekiliyor. HDP kanadında, seçimin ikinci tura kalması halinde CHP ve diğer sol güçlerle ortak adayın desteklenebileceği, ancak MHP ile birlikte hareket etmelerinin olanaksız olduğu görüşü dile getiriliyor. HDP’liler, CHP içinde adı adaylık için geçen isimlerden sadece eski AİHM yargıcı ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen’e sıcak bakıyor. Türmen’in anayasa uzlaşma komisyonu sırasında ‘vatandaşlık’ tanımıyla ilgili ortaya koyduğu görüşleri olumlu bulan HDP, bu nedenle Türmen’in Kürtlerin de oyunu alabileceğini düşünüyor. HDP’liler, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bölgede karşılığının olmadığı, adı çatı adaylar arasında geçen eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın ise Kürt sorunu konusunda geçmişten bu yana sergilediği tavır nedeniyle Kürt oylarını almalarının zor olduğu görüşü dile getiriliyor.

 

Çözüm süreci belirleyecek

HDP içinde ağırlıklı bir grup, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olmasını istiyor. Ancak Demirtaş’ın şimdilik adaylık fikrine soğuk baktığı belirtiliyor. Daha önce de HDP Genel Başkanlığı için aday olmayacağını açıklamasına karşın parti tabanından gelen baskılar üzerine tavır değiştirmişti. Demirtaş’ın parti tabanının istemesi halinde adaylıktan kaçamayacağı belirtilirken, kulislerde HDP adayının belirlenmesinde ‘çözüm süreci’ konusunda hükümetle yürüyen pazarlığın önemli bir etken olacağı dile getiriliyor. HDP’nin ilk turda aday çıkarmasının altında da bu strateji yatıyor. HDP’nin ilk turda alacağı oy oranına hem iktidar, hem de muhalefetle ikinci tur pazarlığı yapacağı yorumları yapılıyor. Kulislerde, çözüm süreci konusunda hükümetle uzlaşma sağlanması halinde, HDP’nin ‘güçlü bir aday çıkarmayarak’ AKP adayına dolaylı destek vereceği iddiaları da seslendiriliyor.

 

Baykal: Yalova, model olabilir

Öte yandan CHP yönetimi, ‘çatı aday’ önerisine sıcak bakmamasına karşın, parti içinde ‘çatı aday’ önerisini ilk seslendiren ve adı cumhurbaşkanı adayları arasında geçen eski Genel Başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Yalova’da seçiminde, CHP adayı üzerinde oluşan ‘doğal ittifak’ın, cumhurbaşkanlığı seçimi için de ‘model olabileceği’ görüşünde olduğuna dikkat çekiliyor. Baykal’ın yakın çevresine yaptığı değerlendirmede, MHP ile CHP’nin belirleyeceği bir ortak adaya DSP, BBP ve hatta Saadet Partisi’nin de destek verebileceği görüşünü dile getirdi. “CHP ve MHP bir çatı aday gösterecekse bunun için daha fazla zaman kaybedilmemeli, biran önce açıklanmalı” görüşünü savunan Baykal’ın, “Aday erken açıklanırsa, aday da bizzat partileri ikna için devreye girebilir. Örneğin, MHP ile HDP arasında bir diyalog kurulması zor görünüyor. Böyle durumlarda, aday her iki partiye de giderek destek isteyebilir” formülünü önerdiği öğrenildi.