Somali'de Türkiye için iddia: Kutu kutu para alırdık
Türkiye, Somali’ye yaptığı doğrudan bütçe yardımını 2013 sonu itibarıyla kesti. Ancak Somalili yetkililerin “Mogadişu Büyükelçiliği’ne gider ve 4.5 milyon doları kutular içinde alırdık” sözleri ise “kutu içinde para” tartışmalarını bir kez daha hatırlattı.
Cumhuriyet / Haber MerkeziTürkiye, Somali’ye yaptığı doğrudan bütçe yardımını keserken, yirmi yılı aşkın bir süredir devam eden kaosun ardından ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışan hükümet en önemli finansman kaynaklarından birini kaybetmiş oldu. Yürüttüğü insani yardım çalışmaları ile Somali hükümetinin en önemli müttefiklerinden biri haline gelen Türkiye, hükümete nakit para yardımı yaparak önemli ölçüde destek sağlamıştı. Reuters’a konuşan Türk Dışişleri’nden bir yetkili, Somali’ye yapılan doğrudan nakit yardımın 2013 sonu itibarıyla sona erdiğini söyledi. Hükümet bütçesinin 110 milyon dolar olduğu Somali’ye, Türkiye’nin 2013’te ne kadar nakit yardımı yaptığı bilinmiyor. Ancak Somali Merkez Bankası’nın eski başkanı Abduselam Ömer, görevde kaldığı yedi ay boyunca Türkiye’nin yaptığı yardımın aylık 4.5 milyon dolar civarında olduğunu ve bunun merkez bankasına nakit olarak verildiğini söyledi.
Ömer’e göre ayda bir kez Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’ne gidilir ve 4.5 milyon dolar kutular içinde teslim alınırdı. Abduselam Ömer, “Her zaman 100 dolarlık banknotlar halinde olurdu” dedi. Somali hükümetinden bir yetkili de yardımın 2013 sonu itibarıyla kesildiğini belirtirken, “Ödemelerin yeniden başlamasını ümit ettiklerini” söyledi. Türk yetkili ise ödemelerin yeniden başlamasına yönelik bir plan ya da bu yönde bir görüşme olup olmadığı sorusuna ise “Şu aşamada böyle bir planlamamız yok. Bu gündemimizde yok” sözleriyle yanıt verdi.
Somali’de insani yardım projeleri yürüten Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’ndan (TİKA) bir yetkili ise projelerinin etkilenmediğini ve devam edeceğini belirtti.
Somali’de Merkez Bankası Başkanı Yussur Abrar’ın görevde sadece yedi hafta kaldıktan sonra, kuşkulu bazı anlaşmaları imzalaması için baskı yapıldığını söyleyerek istifa etmesinin yarattığı skandal, Somali’ye yardımda bulunan Batılı ülkelerin bu konudaki iyi niyetini zedelemişti. Somalili yetkililer yolsuzluk iddialarını yalanlarken, Türk yetkili Türkiye’nin yardımlarının kesilmesinin Somali’deki gelişmelerle bağlantılı olmadığını, daha önce yapılmış anlaşmanın süresinin sona ermesinden kaynaklı olduğunu belirtti.