Soma davasında Alp Gürkan talimatla ifade verdi

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Soma'daki 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının 15 Aralık'taki beşinci duruşması öncesinde Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadesinin alındığını açıkladı.

DHA

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, ifadenin henüz Soma Cumhuriyet Savcılığı'na ulaşmadığını kaydetti. Arslan, Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nin kırsal Mahallesi'nde 15 tarım işiçisinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili davaya da yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacağını hatırlattı.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, yakından takip ettikleri Soma maden faicası ile Gölmarmara İlçesi, Çökelek Mahallesi'ndeki, bir süt tankerinin çarptığı kamyonetteki 13'ü kadın 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği kaza ile ilgili davalar hakkında açıklamalarda bulundu. 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Eynez Kömür Ocağı'nda meydana gelen faciada 301 madencinin şehit olduğunu hatırlatan Baro Başkanı Arslan, "Bu facia ile ilgili olarak açılan ceza ile hukuk davaları devam etmektedir. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davanın beşinci duruşması 15 Aralık Salı günü başlayacak. Bu duruşmada da önceki duruşmalarda olduğu gibi maden ocağından yaralı kurtulan ve çalışan işçilerimizin beyanları alınmaya devam edilecek. Davada, bilirkişi heyeti oluşturulduğu takdirde dosya kusur yönünden incelemeye gönderilecek" diye konuştu.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın yanında Soma İş Mahkemesi'nde de şirket ve Türkiye Kömür İşletmeleri aleyhine açılan tazminat davalarının devam ettiğine dikkati çeken Baro Başkanı Arslan, "Soma İş Mahkemesi'nde, açılan 300'e yakın dava içerisinde bir pilot dava belirlemişti. 2014/643 sayılı davaydı bu. Bu davada dosya bilirkişi incelemesinden gelmişti. Bilirkişi raporu davalılara tebliğ edildi. Dün yapılan duruşmada Soma İş Mahkemesi bilirkişi raporlarına yapılan itirazları reddetti. İş Mahkemesi, bu pilot dosyayı hesap bilirşikisine, yani vefat eden kişinin uğramış olduğu maddi zararın tespiti açısından, yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatlarının tespiti için İzmir'e gönderdi. Sonuç olarak, İstanbul'dan bilirkişilerin verdiği rapor İş Mahkemesi'nce kabul edildi ve o rapor doğrultusunda da hesap bilirkişisine gönderilmiş oldu. Duruşma da 12 Ocak'a bırakıldı" dedi.

Baro Başkanı Arslan, Manisa İdare Mahkemesi'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na açılan davaların da devam ettiğini vurgulayıp, "Bakanlıklar, cevap vermeye başladı. Avukatlarımız tarafından, verilen bu cevaplara gerekli yanıtların verilmesiyle süreç devam ediyor" dedi.

'ALP GÜRKAN İFADE VERDİ'

Baro Başkanı Arslan, davanın en önemli gelişmelerden birisinin ise Soma Cumhuriyet Savcılığı tarafından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın ifadesinin alınma talebinin yerine getirilmesi olduğunu söyledi. Gürkan'ın ifadesinin İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından alındığını aktaran Arslan, şunları söyledi: "Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Alp Gürkan ile ilgili Soma Cumhuriyet Savcılığı'na yeniden bir suç duyurusunda bulunmuştu. Soma Cumhuriyet Savcılığı'nda bu soruşturma devam ediyor. Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın İstanbul'a yazmış olduğu talimat ile İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından Alp Gürkan'ın ifadesi alınmış durumda. Ancak halihazırda bu ifade Soma Cumhuriyet Savcılığı'na henüz ulaşmış değil. Bu nedenle ifade konusunda henüz bir bilgi sahibi değiliz. Geldiği zaman o ifadeyi biz de inceleyeceğiz. Savcılıkta ifade konusunda yeniden bir karar verecek. Dün aldığımız bilgiye göre ifade henüz ulaşmamış. Savcılık takipsizlik kararı da verebilir iddianame de düzenleyebilir" diye konuştu.

ÇÖKELEK DAVASI BAŞLIYOR

Arslan, takip ettikleri bir diğer davanın Gölmarmara ilçesi, Çökelek Mahallesi'ndeki bir süt tankerinin geçen yıl 6 Temmuz'da çarptığı kamyonetteki 13'ü kadın 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği kaza olduğunu ifade etti. Bu kazayla ilgili davanın ilk duruşmasının yarın saat 15.45'te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne görüleceğini belirten Arslan, "Yaptığımız araştırmada, tarım işçilerini taşıyan kamyonet şoförünün ehliyetinin olaydan 6 ay önce alındığını belirledik. Fakat kazanın olduğu tarihte ehliyetinin iadesi için gerekli süre dolmuş. Hatta bir haftalık bir süreç geçmiş. İstese ehliyetini alabilecek konumda olduğu sonuca ulaştık. Orada zaten ehliyetsiz araç kullanmaktan kaynaklanan bir kusur yok. Ehliyetsiz araç kullanmakta zaten ayrı bir ceza söz konusu. Ancak kazadaki kusurun değerlendirilmesi daha farklı bir olay. Adli tıp tarafından sunulan bilirkişi raporunda da tanker şoförünün şerit değiştirerek, kazada tamamen kusurlu olduğu sonucuna varılmıştır. Ehliyetsiz araç kullanmaktan dolayı işçileri taşıyan şoföre bir kusur yüklenmesi söz konu değildir" diye konuştu.