Soluk Borusunun Önceliği...

cumhuriyet.com.tr

Bir ulusu yakından tanımak istiyorsanız fıkralarını dinleyiniz. Karikatürlerini inceleyiniz. Taşlamalarını okuyunuz. Mizah, düşünceleri, duyguları bastırılmış toplumun soluk borusudur. Böylesi toplumlar mizahla nefes alır.

Akıllı yönetim, mizahtan ders çıkarandır. Onu, önemle izleyendir. Yok eğer, mizaha savaş açılıyorsa durum, Don Kişot’un yel değirmenlerine saldırmasından farksızdır.

Yaşam değerlerinin çürümesinin ilk belirtisi bir ülkede, mizahın artmasıdır. Karikatür olur, taşlama olur, türkü biçimini alır yürekleri serinletir. Mizahçılığımızla övünebiliriz. Çünkü, bütün ulusların önündeyiz. A. Nesin, M. İzgü, T. Selçuk, S. Balcıoğlu, Mahzuni, İhsani… Mizahımızın son büyükleridir. Hemen arkasında yüzlercesi, binlercesi…

“Düzensiz Düzen”, yaşadığımız çalkantılı yılları taşlama yoluyla yansıtan Aydın Karasüleymanoğlu’nun son yapıtıdır. Yapıtta, 336 sayfada bağımsız başlıklı 892 dörtlük bulunuyor. Her bir dörtlük ayrı bir düzensizliği iğneliyor:

“Kitap okunmazsa ne yapsın yazar

Arabesk taklide açıksa pazar

Sanatı kültürü dışlayan toplum

Kendi mezarını kendisi kazar”

Toplumcu bir bakışla işlenmiş, bilgece söylenmiş taşlamalar. İğneli, sitemli, uyarıcı. Okuyucusunu rahatlatan bir havası var. Çünkü, düşünüp de dile gelmeyen duyguları orada buluyoruz.

Mizah, toplum vicdanının ortak sesidir. Bastırılmış toplumlar mizahla soluklanır. “Düzensiz Düzen”in önemi bunun için büyüktür…