Sol partiye iki Türk vekil

Almanya'nın Hamburg eyaletinde 20 Şubat'ta yapılacak eyalet meclisi erken seçimleri için programını ve milletvekili aday listesini belirlemek üzere toplanan Sol Parti kongresinde, eyalet listesi için Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Mehmet Yıldız 6. sıradan, 22 yaşındaki öğrenci Cansu Özdemir 9. sıradan milletvekili adayı seçildi.

cumhuriyet.com.tr

Yıldız'a karşı milletvekili adaylığı yarışına giren, ancak kazanamayan, Hamburg Ermeni Cemaati temsilcisi Toros Sarian, kongrede Ermeni iddialarıyla ilgili tartışma yarattı.
Sarian, Yıldız'a, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları konusundaki düşüncesini sordu. Olayların "soykırım" olduğunu iddia eden Yıldız, "Sol Parti'nin her konuda olduğu gibi bu konuda da aldığı karara aynen katılıyorum, partimin aldığı kararların arkasındayım" diye konuştu.

Sarian'ın, Ermeni iddialarına karşı çıkan eski Sol Parti Federal Meclis Üyesi Hakkı Keskin'i de eleştirdiği kongrede, "Sol Parti'de Hakkı Keskin gibi düşünenlerin yeri yoktur" yazılı bildiriler de dağıtıldı.

Hamburg eyalet listesi için 9. sıradan milletvekili adayı seçilen Özdemir yaptığı konuşmada, 16 yaşında siyaset yaşamına atıldığını belirterek, göçmenlere fırsat eşitliği ve yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verilmesi gerektiğini söyledi.

Özdemir'in, "Göçmenlerle ilgili gizli ya da açık ayrımcı ve ırkçı politikalar yürütülmektedir. Benim mücadelem daha çok bunların önlenmesi yönünde olacaktır. Yıllardır burada yaşayan ve vergi ödeyen göçmenler de siyasi yaşamı şekillendirmelidir. Göçmen gençlerin toplumsal hayatın her alanına katılmasını talep ediyor ve onlara cesaret vermek istiyorum" şeklindeki ifadesi delegelerin çoğunluğu tarafından ayakta alkışlandı.

Sol Parti kongresinde, Türk kökenli göçmenlerin, 25 yıl önce Landwehr garı yakınlarında ırkçı bir saldırıya kurban giden Ramazan Avcı'nın öldürüldüğü meydana Avcı'nın adının verilmesi ve tüm ırkçı saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin anısına buraya anıt dikilmesi yönündeki talebi de seçim programına dahil edildi.

Kongrede ayrıca, "uyum" kelimesinin "dışlama ve ötekileştirme" anlamına geldiği için bu kelimenin yerine "çok kültürlü toplumsal katılım" kavramının kullanılması kabul edildi.