Soğuk hava zeytini vurdu
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2011-2012 kampanya sezonunda 55 bin ton sofralık zeytin alımını planlarken, ürünün kırağı ve don gibi olumsuz hava koşulları yüzünden olgunlaşmadan buruşması nedeniyle kampanya dönemini, 28 bin 368 ton sofralık zeytin ile kapattı.
cumhuriyet.com.trMarmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı açıklamada, 2011-2012 kampanya döneminde bölgede tahmini zeytin rekoltesinin, 150 bin tonu sofralık 30 bin tonu da yağlık olmak üzere, toplam 180 bin ton olduğunu belirtti.
Asa, birlik olarak başlangıçta 55 bin ton ürün almayı planladıklarını hatırlatarak, kampanyanın startını verdikleri 17 Kasım 2011 tarihinden itibaren alım gerçekleştirdikleri bölgelerde olumsuz hava koşullarının etkii olmaya başladığını belirtti.
Bu olumsuz şartların, sofralık zeytin rekoltesine de yansıdığını vurgulayarak, şunları söyledi:
''Bilhassa, Bursa bölgesindeki kooperatif bölgelerimizde, ağırlıklı olarak İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya kooperatif bölgelerinde olumsuz iklim koşulları, kırağı ve don yaşanması sebebiyle tanelerde olgunlaşmadan buruşma ve aynı zamanda su kaybı sebebiyle ürünün istenilen büyüklükte, kalibrede olmadığı ve aynı zamanda bölge rekoltesinde büyük bir düşüş yaşandığını gördük. Bu konularla ilgili alabileceğimiz önlemlerden bir tanesi de sofralık zeytin alım planımız yüksek olması sebebiyle kooperatif bölgelerindeki ortaklarımızı hem maddi olarak rahatlatmak aynı zamanda da alımımızı hızlandırmak üzere kampanya içerisinde birkaç defa karar değişikliğine gidildi.''
Bursa bölgesindeki zeytinin yarısı yağlık
Asa, burada birliğin sofralık zeytin alım miktarını daha yüksek seviyelere çıkarmayı amaçladıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
''Bugün itibarıyla baktığımızda bölgelerde -bilhassa İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya kooperatif bölgelerinde- yaşanan duruma baktığımızda bölge rekoltesinin yaklaşık yüzde 48-50'ye varan kısmının yağlık, geri kalan kısmının da sofralık olarak gerçekleştiğini görmekteyiz, yarı yarıya. Marmarabirlik olarak doğal iklim koşulları sebebiyle büyük sıkıntılar yaşandı, aslında daha yüksek miktarlarda sofralık zeytin almayı planlıyorduk. Bunun sebebi de şu; bu yıl itibarıyla ağaçlardaki ürünün çok baskın olması ve aynı zamanda da iklim koşullarından dolayı önümüzdeki yıl, yani 2012-2013 kampanya döneminin ürün açısından 'yok yılı' olacağı öngörülüyor. Bundan dolayı sofralık zeytini yüksek miktarlarda almayı planladık, ama amacımıza ulaşamadık.''
45 bin 72 ton zeytin alındı
Marmarabirlik'in 2011-2012 kampanya dönemi rakamsal gerçekleşmelerine ilişkin bilgiler de veren Asa, şunları kaydetti:
''15 Şubat itibarıyla baktığımızda kooperatif bölgelerimizin tamamında, 45 bin 72 ton civarında bir ürün alımı gerçekleşmiş, bunun 16 bin 681 tonu yağlık olarak 28 bin 386 tonu da alımı gerçekleşti. Toplamda 45 bin 72 ton civarında bir ürün alımı gerçekleşmiş görünüyor, ama 16 bin civarındaki yağlık vasfındaki zeytini gönül isterdi ki üreticimiz, sofralık olarak teslim etsin, ama iklim koşulları sebebiyle bu durum gerçekleşmiş oldu.''
Asa, 2012-2013 kampanya döneminde zeytinde ''yok yılı'' olacağını, bu nedenle iri kalibreli ürün beklediklerini, aynı zamanda da orta ve ince kalibrenin olmadığı bir yıl öngördüklerini belirtti.
Gelecek kampanya döneminde, rekolte az olsa dahi, bunu destekleyecek stoklara sahip olduklarını anlatan Asa, 2010 yılında aldıkları ürünün yüzde 50'sinin stoklarda bulunduğunu kaydetti.
28 Şubat'ta alacakların tamamı ödenecek
Asa, bugüne kadar üreticiye yaklaşık 60 milyon lira civarında ödeme yapıldığını, toplamda yaklaşık 90 milyon lira ödeme yapacaklarını bildirdi. Asa, şunları kaydetti:
''Kampanyanın başlangıcında genel olarak geçen yılki uygulamamızın dışında 15 günlük periyotlarla avans fiyat olarak belirlediğimiz rakamların yüzde 60'ını peşin, geri kalan kısmını da ilerleyen takvim içinde ödemeyi planlamıştık. Fakat ürünün gelişi ve aynı zamanda yaşanan bu doğal afet sebebiyle karar değişikliğine gidildi, avans fiyat üzerinden tamamını peşinen ve aynı zamanda da 10 günlük 15 günlük periyotlarda ödemeyi planladık. Ödemeyi planladığımız ürün bedellerini 28 Şubat 2012 günü itibarıyla inşallah üreticilerimize hiç borcumuz kalmayacak, alacaklarının tamamını ödemiş olacağız.''