Soğuk hava hamsinin lezzetini artırdı

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, hamsinin 1-1,5 aylık dönemde lezzetlendiğini belirterek, hamsinin kasım ayının ortası ile aralık ayında lezzetli olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Mustafa Karakaş, yaptığı açıklamada, balıkçıların istavrit ve hamsi avladıklarını fakat bu yıl palamut balığının çokluğu nedeniyle hamsi sezonunun zayıf geçtiğini anlattı.

Hamsinin kasım ve aralık aylarında tüketilmesini tavsiye eden Karakaş, ''Halk arasında ve balıkçıların deyimi ile 'Hamsinin kulağına kar suyu kaçması', denizin soğuması anlamına geliyor. Denizi yağmurlar ısıtır, yağmurlar soğutur. Kar suyu denize düştüğünde deniz soğur ve balık soğuktan korunmak için derisinin altında yağlanma yapar. Hamsi de yağlandığında mükemmel bir lezzete ulaşır. Balık, Omega 3 içerir ve soğuk havada yağlanan balık besin değeri olarak tam kıvamına ulaşır'' diye konuştu.

''Hamsinin 1-1,5 aylık yeme dönemi vardır, bu da kasım ayının ortası ile aralık ayının tamamına rastlar'' diyen Karakaş, hamsinin en lezzetli dönemini yaşadığını bildirdi.

Kaçak avcılıkla mücadele

Kaçak avcılıkla mücadele çalışmalarından memnun olduklarını belirten Karakaş, liman dışından gelen ve kaçak avlanan kişilere cezai işlem uygulandığını kaydetti.

Akçakoca'nın Batı Karadeniz'in en önemli balıkçı barınağına sahip bölgelerden biri olduğuna dikkati çeken Karakaş, ''Limana giren tekne sayısı oldukça fazla. Balıkçılar olarak bu yasaklara uyulması konusundaki hassasiyetimiz oldukça yüksek ve yasak avlanan diğer bir balıkçıyı kesinlikle ihbar etmeleri konusunda balıkçılarımızı uyarıyoruz'' şeklinde konuştu.

Karakaş, kaçak avcılıkla mücadele çalışmalarının gelecek yıllarda sonuç vermesini beklediklerini sözlerine ekledi.