Soğuk algınlığı ilaçlarına dikkat
Prof. Dr. Ahmet Rasim, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarına karşı uyararak bu ilaçların sık veya yüksek dozlarda kullanılması sonucunda yan etkilerinin olacağını hatta ölümlere sebebiyet verebileceğini söyledi.
cumhuriyet.com.trİstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarına karşı uyararak “Bunların tavsiye edilen dozlar aşılmadığında emniyetli oldukları ileri sürülmekle beraber, sık veya yüksek dozlarda kullanıldıklarında yan etki ve ölüm ihtimali de o nispette yüksek oluyor” dedi.
Küçükusta, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının özellikle de nezle, farenjit, tonsillit, sinüzit, bronşit gibi solunum yolları enfeksiyonlarının çok görüldüğü şu günlerde tüm dünyada en çok satılan ilaçlardan olduğunu söyledi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) geçtiğimiz aylarda yayınladığı raporu hatırlatan Prof. Dr. Küçükusta, “Yayınlanan rapor ile 6 yaşından küçük çocuklara ‘öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının yasaklanması’ tavsiye edildi” dedi.
Rapora göre, hem bu ilaçların etkili olduklarını gösteren kesin bilimsel kanıtlar bulunmadığının hem de çok ciddi hatta ölümcül de olabilen yan etkilere sahip olduklarının altını çizen Prof. Dr. Küçükusta, şunları söyledi: “Amerika’da son 35 yıl içinde en az 125 çocuğun reçetesiz satılan ve ‘tezgah üstü ilaçlar’ adıyla bilinen bu ilaçlar yüzünden öldükleri belirlenmiştir. Bunların tavsiye edilen dozlar aşılmadığında emniyetli oldukları ileri sürülmekle beraber, sık veya yüksek dozlarda kullanıldıklarında yan etki ve ölüm ihtimali de o nispette yüksek oluyor. Bizde de Sağlık Bakanlığı öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarını ödeme kapsamından çıkarmıştı.”
Soğuk algınlığının ilacı yok
Prof. Dr. Küçükusta, soğuk algınlığının ilacı olmadığını söyleyerek “Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotik kullanmak da gereksiz, hatta zararlı. Çünkü, virüslere antibiyotiklerin hiçbir etkisi yok. Antibiyotikler, sadece orta kulak iltihabı, sinüzit, bronşit gibi komplikasyonlar için doktor önerisiyle kullanılmalıdır” diye konuştu.
Prof. Dr. Küçükusta, özellikle C vitaminin soğuk algınlığını önlediğine yaygın şekilde inanıldığını belirterek “Hatta buna doktorlar da dahildir. C vitamininin sağlıklı yaşam için gerekli olduğu, antioksidan özelliği bulunduğu elbette doğrudur; ama bunun ne nezleyi ne gribi önleyebileceğine dair kesin bir kanıt da yoktur” dedi. Her vitaminin fazlasının zararlı olacağına işaret eden Prof. Dr. Küçükusta, “Gerçek vitamin eksikliği tabloları dışında, vitaminler ilaç olarak değil doğal olarak, yani meyve, sebze, süt, yoğurt gibi besinlerle alınmalıdır” diye konuştu.
Soğuk algınlığı tedavisinde istirahat önemli
Soğuk algınlığı tedavisinde yapılması gerekenlere ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Küçükusta şunları söyledi:
"Soğuk algınlığı tedavisi için ilacı unutun. Mümkünse en azından bir iki gün istirahat edin. Bol sıcak sıvı için. Ihlamur, ada çayı, nane, limon çayları bunun için idealdir. Mandalina, portakal, havuç, greyfurt gibi meyveleri ve her türlü sebzeyi bolca yiyin. Havuçlu, patatesli, kerevizli, soğanlı, maydanozlu tavuk sulu çorbalar soğuk algınlığına karşı birebirdir. Odanız nemli olsun. Radyatörlere su kapları, sobaların üzerine çaydanlık koyun. Burun tıkanıklığının en iyi ve en zararsız tedavisinin buruna serum fizyolojik ismi sıvının damlatılması ve ortamın nemlendirilmesi olduğunu unutmayın. Yüksek ateşiniz varsa, doktorunuza danışarak ateş düşürücü ilaç alın. Özetle; ‘yok çocuğun burnu aktı, yok birkaç kere öksürdü, yok boğazı ağrıyor, yok biraz ateşi var’ diye hemen ilaçlara sarılmayın. Bu hastalıkların tedavi edilse de edilmese de bir haftada geçtiğini de asla unutmayın.”