Soğanın saltanatı 1 ay daha sürecek

Ekmekle birlikte ''yoksulun aşı'' diye bilen, bu yüzden atasözlerine bile konu alan ancak, üretimdeki daralma nedeniyle kilo fiyatı 3 TL'ye kadar ulaşan kurusoğanın rekorunun yaklaşık bir ay daha süreceği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Kuru soğanın Doğu Akdeniz'deki önemli üretim merkezlerinden Adana'nın Yumurtalık, Mersin'in Anamur ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, üreticiler taze baş soğanın hasadı için hazırlık yapıyor. Yaklaşık bir ay sonra başlayacak hasatla birlikte kuru soğanın fiyat yükselişinin nispeten önüne geçilmesi bekleniyor.

Adana'nın Yumurtalık içesinde, üreticiler, olumsuz hava koşulları nedeniyle firik soğanı erken hasat edince dönüm başına 10 ton yerine 3-5 ton ürünle yetinmek zorunda kalıyor.
İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, firik soğanın piyasadaki satış fiyatının 1 ile 1,5 TL arasında olduğunu, yaklaşık bir ay sonra hasadı yapılacak taze baş soğanın ise 1,5-2 TL'den satışa sunulacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Yöre çiftçilerinden Kemal Yılmaz ise ''Şu anda piyasaya sürdüğümüz yapraklı firik soğan kuru soğanın fiyatını düşürmez. Ancak, yapraksız, taze baş soğanın nispeten düşüreceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Yeni sezon soğanın dekarının 2,000 - 2,500 TL arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirten Kemal Yılmaz, ''Geçen yıl soğanın dekarı 1,000 - 1,400 TL arasındaydı. Ayrıca yağışlardan dolayı bir çok tarla su altında kaldığı için mantari hastalıklar nedeniyle soğan veriminde de düşüş oldu. Türkiye genelinde de üretim daralması olduğundan söz ediliyor. Bu da soğanı bu yıl da kıymetli kılacak. Fiyatlar nispeten düşer ama kuruş seviyesine gelmez'' diye konuştu.
 

Mersin

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Refik Canatan ise Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarlarından birinin Mersin olduğunu ancak, soğan üretimin fazla yapılmadığını daha çok Anamur ilçesi ve çevresinde üretildiğini bildirdi.
Yaklaşık bir aya kadar taze baş soğanın hasadının başlayacağını, bu sayede kuru soğanda fiyat düşüşü beklediklerini ifade eden Canatan, ''bu sorunun temelinde üretim plansızlığı var. Soğan, son birkaç yıldır zarar ettiriyordu. Üreticilerin depolara doldurduğu soğan çürüdü. Ancak, bu yılki pahalılığın gelecek yılın soğan ekim alanlarına olumlu yansıyacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

Canatan, soğanın domuz gribine iyi geldiği yönündeki haberlerin de talep artışında etken olduğunu kaydetti.
 

Hatay

Hatay yöresinin soğan ekim alanlarından Reyhanlı İlçesinin Ziraat Odası Başkanı Savvah Yüksekgönül ise yörede pamuktan kaçanın soğana sarıldığını belirterek, ''Bu yıl 50-60 bin dönüm alanda ekim yapıldı. Hasadın başlamasıyla birlikte kuru soğandaki yükseliş düşer. Bu yıl yöremizde verim de iyi oldu'' dedi.

Yüksekgönül, yörede tüccarların soğanın dönümüne bin 200 TL verdiğini, üreticilerin de oluşan fiyattan memnun olduklarını kaydetti.