"Siyasi iradeyi uyarmak istiyoruz"
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 25 Kasım'da gerçekleştirecekleri bir günlük iş bırakma eylemiyle siyasi iradeyi uyarmak istediklerini belirtti.
cumhuriyet.com.trKamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eyleme destek istemek amacıyla TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i ziyaret etti.
Akyıldız ve Palandöken ziyaretin ardından gazetecilere konuya ilişkin açıklama yaparak, soruları yanıtladılar.
Akyıldız, 15-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen toplu görüşme sürecinde hükümetle herhangi bir mutabakat imzalama şansları olmadığını ve görüşmelerin son gününde Başbakanlıktan ayrılırken, ''Sözün bittiği noktadayız. Bundan sonrada eylemlik süreci başlamıştır'' ifadesini kullandığını anımsattı.
Krizin faturasının dar ve sabit gelirliye yüklendiğini belirten Akyıldız, ''Biz sadece krizin aşılması noktasında değil, kamu çalışanlarının sosyal ve demokratik hakları, çalışma şartları ve bilhassa grev ve toplu sözleşmeyle ilgili taleplerini haklı zeminde müdafaa etmek ve mücadeleyi sürdürebilmek için de eylemlik sürecindeki haklı noktalarımızı tespit etmeye çalışıyoruz'' dedi.
Bunlardan ilkini genel sağlık sigortası uygulamasında katkı paylarındaki artışın dar ve sabit gelirlilere getirdiği yükü protesto etmek için SGK önünde yaptıklarını belirten Akyıldız, KEY hesaplarındaki sıkıntıları dile getirecek protestolarda gerçekleştireceklerini bildirdi.
Dün bütçeyle ilgili tepkilerini TBMM önünde gündeme getirmeye çalıştıklarını ifade eden Akyıldız, şöyle devam etti:
''Eylemlik süreci içerisinde haklı olduğumuz gerekçelerle eylemlerimizi şekillendirmeye kararlıyız. Türkiye'de oldukça önemli ve başarısı için gayret sarf ettiğimiz bir eylemi de 25 Kasım 2009 tarihinde gerçekleştirmeye karar verdik. Bunu 'o gün üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz, bu bir uyarı görevidir ya da bu bir iş bırakmadır' şeklinde ifade edebiliriz.
Siyasi iradeyi uyarmak istiyoruz. 2 milyon 460 bin memura çağrıda bulunuyoruz. 'Meselenize sahip çıkın, itilen, hor görülen, kendisine şaşı bakılan kimse olmaktan kurtulmak için bu eyleme destek verin' diyoruz.''
Akyıldız, yine bu noktada aynı kaderi paylaştıklarına inandıkları esnafın da destek vermesini istediklerini söyledi.
Bu konudaki kararlılıklarının kamuyonunda net bir şekilde anlaşılacağına inandıklarını belirten Akyıldız, şunları söyledi:
''Bulduğumuz desteklerle bu eylemin gerçekleştirilmesi netleşerek siyasi irade için ciddi bir uyarı olacaktır. Kamu çalışanları olarak grevli toplu sözleşme hakkından, haklarımızdan taviz verme noktasında hareket etme isteğimizin olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Uluslararası sözleşmeler ve Anayasanın ilgili maddesi gereğince var olan grev toplu sözleşme hakkımızın önündeki tek engelin siyaset olduğunu biliyoruz. Siyaseti bu hakların iadesi konusunda bir kez daha uyarıyoruz ve bu eylemin başarılı olması için TESK'in de bizi desteklemesini istiyoruz.''
"Sıkıntı had safhada"
TESK Genel Başkanı Palandöken ise esnaf ve sanatkarın memur ve emekliyle hep aynı ekonomik kaderi paylaştığını belirterek, ''Memurlarımız, emeklilerimiz, işçilerimiz her platformda hep bizimle birlikte oldular. Bizim en sadık müşterimiz'' dedi.
Memurun, emeklinin yaşanabilir düzeye getirilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, esnaf ve sanatkarın tek gelir kaynağının işçi, memur ve emekliler olduğunu yineledi. Palandöken, şunları söyledi:
''Piyasadaki durgunluk devam ediyor, sıkıntı had safhada. Tahmin ediyorum bunu yetkililer de inşallah görecekler. Bugün belki bizi idare edenler yarın bizim statümüzde bizim gibi emekli olacaklar ve onlarda gerçekten bu yaptıklarının doğru olmadığını öğrenecekler.
Tamamen her zaman onların yanındayız. Çünkü onlar bizim yanımızda, onlardan sadık müşterimiz yok bizim. Bize tuzu kuru olanlar çok gelmiyor. Biz memurlarımızın, işçilerimizin, emeklilerimizin her platformda yanındayız. Zaten öyle de olması en doğalı. Her platformda yan yana omuz omuzayız.''
Açıklamaların ardından Palandöken, gazetecilerin eyleme katılıp katılmayacakları yönündeki bir soruya, ''Biz yanlarındayız, bizim dükkanlarımızın önünde yapılacak bunlar'' yanıtını verdi.
Palandöken, esnaf ve sanatkarın geçmişte yaptığı eylemin çok ses getirdiğinin belirtilerek, bir eylem yapıp yapmayacakları sorusu üzerine, şunları kaydetti:
''Esnaf, sanatkar iki kişinin kavga ettiği noktada bunları ayırıp birini dükkanına sokup, bu fiili zararı önlemeyen insanlardır. Tabi sıkıntı büyüdükçe bunların da söylediğim gibi ekonomik sıkıntıları iyice yüze çıkıyor. Şu anda böyle verilmiş bir kararımız yok ama niçin olmasın. Esnaf, sanatkar çok zor durumda. 'Esnaf, sanatkarın haklı söylemlerine kulak verin' diyoruz. Esnaf, sanatkar bu ülkenin bölünmez bütünlüğünü ve bugünkü ekonomik patlamayı süratle organize edebilen tek kesim. Yaklaşık 2 milyon işyerimiz ülke nüfusunun 4'te 1'ini oluşturan nüfusumuzla birlikte o günleri görmek istemiyoruz. Ama olursa da ne yapacağımıza yetkili kurullarla karar veririz.''