‘Siyasi çözüme karşı kimsenin kozu kalmadı

Rusya’nın ani çekilme kararının Suriye savaşını ve Cenevre’de yeniden başlayan siyasi çözüm görüşmelerini nasıl etkileyeceği merak konusu.

cumhuriyet.com.tr

Yakın Doğu Haber sitesinin kurucusu ve “Suriye’de Vekâlet Savaşı” kitabının yazarı gazeteci Alptekin Dursunoğlu, Cumhuriyet’e, Rusya’nın çekilerek, Ankara ile Riyad’ın siyasi çözümü baltalamasına bahane teşkil edebilecek en önemli kozu ortadan kaldırdığını anlattı.

Hedef gerçekleşti

Dursunoğlu, Rusya’nın müdahalesinden sonra siyasi çözüm sürecinde İran’ın da katılımıyla 3 önemli karar alındığını belirtti. Bunlar Suriye’nin ulusal birliğiyle toprak bütünlüğünün ve seküler karakterinin korunması, Suriye’nin geleceğine Suriye halkının karar vermesiydi. Dursunoğlu “Bu bağlamda bir siyasi çözüm tanımı ve bu tanımı kabul eden bir uluslararası konsensüs oluştuğuna göre Rusya öngördüğü hedefi gerçekleştirdi” yorumunu yaptı.

“Rusya, hedefe ulaşmaktan, askeri sahayı silahlı gruplardan tamamen temizlemeyi değil, siyasi çözüme götürecek yolu açmayı kastediyor. Şimdi askerlerinin bir kısmını çekerek bu yolu istikrarlı hale getiriyor. Çünkü siyasi çözümün sürdürülebilir olması, ateşkesin korunmasına bağlı” diyen Dursunoğlu şu saptamayı yaptı: “Suriye’nin geleceğine halkının karar vermesini öngören siyasi çözümü Türkiye ve Suudi Arabistan dışında herkes istiyor. Ankara ile Riyad’ın ateşkesi sabote ederek siyasi çözümü baltalamasına bahane teşkil edebilecek en önemli koz, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığıydı. Rusya, niteliksel kayba neden olmayacak oranda güçlerini çekerek bu kozu kullanmak isteyenleri açığa düşürmüş oldu.”

ABD’ye mesaj

ABD’deki Suriye uzmanlarından, Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Bölümü Direktörü Joshua Landis de Cumhuriyet’e şunları söyledi: “Putin Suriye’ye girdiğinde ABD ile işbirliği yapabileceğini umdu. Bu Esad’ı savaşın galibi yapmak demekti ve ABD bu oyunu oynamak istemedi. Putin çekilme kararıyla hem Esad’a ‘her istediğini alamazsın’ hem de ABD’ye ‘bizimle ve Esad’la işbirliği yapmalısın’ dedi.”

Suriye ve Lübnan uzmanı Tony Badran ise çekilme kararının Putin’in Suriye’de elde ettiği güçlü konumda değişiklik yapmadığını, S-400’lerin, hava ve deniz üslerinin operasyona devam edeceğini belirtti.