Sivil toplum, Meclis'ten ortak irade istedi

Sivil toplum örgütleri ve bir grup aydın Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret ederek İsrail'in Gazze saldırısı konusunda Meclis'in ve hükümetin ortak irade ortaya koymasını istedi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay "Bir an evvel bu saldırgan tavrın, insanlık adına utanç tablosunun sona erdirilmesinde Türkiye'nin de üzerine düşen görevinin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

cumhuriyet.com.tr

Sivil toplum örgütleri ve bir grup aydın Meclis'te siyasi parti gruplarını ziyaret ederek İsrail'in Gazze saldırısı konusunda Meclis'in ve hükümetin ortak irade ortaya koymasını istedi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay "Bir an evvel bu saldırgan tavrın, insanlık adına utanç tablosunun sona erdirilmesinde Türkiye'nin de üzerine düşen görevinin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz."diye konuştu. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise "Gazze'de Filistin varlığının ortadan kaldırıldığı"nı belirterek AKP hükümetinin bu saldırılar konusunda samimi olmadığını söyledi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, "Türk toplumu, Amerika, İsrail veya uluslararası güçlerin baskılarına tepki göstermektedir. Kafa tutmanın bir bedeli varsa, Türk toplumu olarak bunu ödemeye hazırız." dedi.

İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, KA-DER, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Başkent Kadın Platformu, KESK, DİSK ve Barış Girişimi gibi sivil toplum örgütleri ile aralarında Prof. Dr. Baskın Oran'ın da yer aldığı bir grup aydın Meclis'te, siyasi parti gruplarını ziyaret ederek İsrail'in Gazze saldırısı konusunda Meclis'in ve hükümetin ortak irade ortaya koyması taleplerini dile getirdiler.

 

Sancar: 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi ortak hareket gerekiyor

Girişimin sözcülüğünü yapan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, siyasi parti gruplarını ziyaretlerinde, Türkiye'nin İsrail saldırısı konusunda BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini aktif olarak kullanmak ve somut adımlar atmak durumunda olduğunu belirterek İsrail ile ikili askeri ve ticari anlaşmaların gözden geçilmesi gerektiğini söyledi. 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi Meclis'ten ortak hareket etmesini beklediklerini kaydeden Sancar, Gazze'de büyük bir acı yaşandığını ve dünyanın bu saldırılara gözlerini yumduğunu belirtirken Meclis ve hükümetin etkili adımlar atmadığı zaman anti semitizmin ortaya çıktığını söyledi. Sancar, ''Mecliste ortak irade için daha çok çaba harcanmalıdır. Hükümetin, daha etkin ve daha somut adımlar atmasını talep ediyoruz. İsrail'in insafsız kıyımına etkili ses veren bir Hükümet göremiyoruz. Etkin ses çıkarmamak, bu suça ortak olma anlamına gelir. Türkiye, bölgede inisiyatif almalıdır. 'Talebimiz, Meclisi bundan önce başka konularda iyi örneklerini gördüğümüz gibi, partilerin görüş ayrılıkları ne olursa olsun, bu konuda Türkiye'nin etkili tavır koymasını sağlayacak bir çalışma zeminine çekmeye katkıda bulunmanızdır. Özelikle İsrail ile ilişkileri, ikili anlaşmaları, askeri işbirliği anlaşmalarını gözden geçirme konusunda harekete geçmenizi, Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşları, aydınları adına rica ediyoruz.''diye konuştu.

 

Okay: CHP üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ziyaretini katılımcı demokrasi adına çok önemsediklerini belirterek İsrail saldırılarının bir insanlık ayıbı olarak dünyanın gözü önünde yaşanmaya devam ettiğini söyledi. Saldırılara kimsenin dur diyemediğini ifade eden Okay, BM'nin yakın tarihlerdeki başka saldırgan tavırlar karşısında derhal devreye girdiği hatırlatarak İsrail'e karşı suskun kalmasının saldırıları "tasvip" anlamına geldiğini söyledi. Gazze'ye yönelik saldırının geçen hafta Genel Kurul'da görüşüldüğünü hatırlatan Okay ''Şu aşamada, Parlamento'da İsrail'e karşı çok daha duyarlı, daha etkin, daha tutarlı bir tepkinin gösterilmesi talebinizi yerinde görüyorum. Bir an evvel bu saldırgan tavrın, insanlık adına utanç tablosunun sona erdirilmesinde Türkiye'nin de üzerine düşen görevinin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz. Ancak 23 Aralık'ta İsrail Başbakanı ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının bir görüşmesi vardı. Dilerim Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının görüşmesi, bu saldırgan tavra, bir 'olur görüşmesi' olmamıştır. 23 Aralık sonrası, bu saldırgan tavır gelişmiştir. Ancak, mesele, şu an yaşanan dramdır. Bu drama karşı, Parlamentosuyla, sivil toplumuyla tüm yapılaşmasıyla Türkiye'nin tepki göstermesidir. Bu konuda, CHP olarak bu tepkiyi en açık ve net şekilde ortaya koyan bir siyasi parti grubuyuz. Sizin getirmiş olduğunuz, İsrail ile olan ikili işbirliği anlaşmalarında, 'iptal', 'yaptırım' veya 'ertelenmesi' gibi önerileriniz çok önemsenecek önerilerdir'' diye konuştu. CHP İsrail konusunda ortak iradeyle ilgili CHP'nin üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğunu kaydetti.

 

Şandır: Gazze'de Filistin varlığı ortadan kaldırılıyor

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini kabulünde İsrail saldırılarının 18'nci gününde devam ettiğini belirterek İsrail'in her türlü hukuk ve değerin üzerinde saldırılarını sürdürdüğünü kaydetti. Gazze'deki Filistin varlığının ortadan kaldırıldığını bunun bir insanlık suçu olduğunu, ileride bunun bir soykırım olarak değerlendirilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Şandır, uluslar arası toplumun duyarsızlığını kınadıklarını söyledi. Şandır hükümetin İsrail saldırısı konusunda samimi olmadığını savunarak "Siyasi iktidarın tavrından da şikayetçiyiz. Samimi bulmuyoruz. Başbakan BOP'un eş başkanı olarak bölgede yaşanan bu insanlık ve hukuk dışı faciaya karşı bir yaptırım ortaya koymamıştır. Yaptırım uygulanmazsa samimiyetiniz sorgulanır. İsrail'le olan işbirliğinin gözden geçirilmesi ve bazı konularda net tavır istiyoruz. Nutuklarla olayı geçiştirmek Başbakana ve Türkiye Cumhuriyeti devletine yakışmaz. AKP'nin yönetimi bu konuda dürüst ve samimi değil. Başbakan'ın Olmert'le yaptığı görüşmenin tutanaklarının açıklanmasını istiyoruz."diye konuştu. Hükümeti, İsrail'e karşı bir yaptırım uygulanması konusunda uyardıklarını belirten Şandır, İsrail'e Aselsan üzerinden verilen 140 milyon dolarlık ihalenin iptal edilmesinin ciddi bir duruş olacağını ancak bunun yapılmadığını kaydetti.

 

Demirtaş: Kafa tutmanın bedeli versa ödemeye hazırız

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini kabulünde, Hükümetin İsrail'e ve İsrail'i destekleyen ülkelere karşı net tavır ortaya koyması gerektiğini söyledi. Kamuoyunun büyük tepkisine rağmen Hükümetin olaya yeterince tepki göstermediğini savunan Demirtaş, ''Devlet, kamuoyunun beklentisine denk bir tavır göstermeli. Toplum, Amerika, İsrail veya uluslararası güçlerin baskılarına tepki göstermektedir. Kafa tutmanın bir bedeli varsa, toplum olarak bunu ödemeye hazırız. Halk, bu onurlu duruşu gösteriyor. Hükümet de bu yönde hareket etmelidir. Hükümet, İsrail ve İsrail'i destekleyen ülkelerle ilişkisini gözden geçirip gerekirse askıya almasına kadar net tavır ortaya koyacaksa DTP' nin desteği tamdır'' diye konuştu.