Sistem kızları eve kapattı
Avrupa Komisyonu raporuna göre, Türkiye eğitimi erken terk etmede açık ara Avrupa birincisi. Türkiye’de her 100 kız öğrenciden 40’ı lise aşamasına geçemeden eğitim sürecini terk ediyor.
Mustafa Çakır/ CumhuriyetTürkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Avrupa Komisyonu’nun raporundan yaptığı derlemede, eğitimdeki “kara” tabloya dikkat çekti. TİSK’in derlemesine göre, Türkiye eğitimi erken terk etmede açık ara Avrupa birincisi. Kızlarda bu oran çok daha yüksek. Türkiye’de her 100 kız öğrenciden 40’ı liseye gidemiyor. Komşu Yunanistan’da ise bu oran yüzde 7.5. Türkiye’ye en yakın ikinci sırada İspanya yer alıyor. İspanya’da bu oran yüzde 19.9. Eğitimi erken terk etmede erkeklerde de durum iç açıcı değil. Türkiye’de her 100 erkek öğrenciden 35’i eğitimi erken terk ediyor.
ÜRKÜTEN TABLO
TİSK’in, Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa’da Eğitimi Erken Terk Durumu” başlıklı raporundan yaptığı derlemeye göre, Türkiye eğitimi erken terk oranında hem kız hem erkek öğrenciler açısından açık ara Avrupa birincisi. Verilere göre, Türkiye’de kız öğrencilerin yüzde 39.9’u lise ve dolayısıyla yükseköğrenim aşamalarına geçemeden eğitim sürecini terk ediyor ya da terk etmek zorunda bırakılıyor. Her 100 kız öğrenciden 40’ı eğitimin ileri aşamalarından, sonuç olarak da istihdamdan yoksun kalıyor. Eğitimi erken terk etme oranında Türkiye’ye en yakın ikinci ülke ise İspanya. Ancak ikinci sıradaki İspanya’nın oranı Türkiye’nin 20 puan altında. Bu ülkede kız öğrencilerin eğitimi erken terk oranı yüzde 19.8. Komşu Yunanistan’da ise oran yüzde 7.5. AB ortalaması da yüzde 10.2 ile Türkiye’nin dörtte biri düzeyinde.
Kız öğrencilerin eğitimi erken terk oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 2.6 ile Slovenya. Türkiye’de erkek öğrencilerin durumu da vahim. Rapora göre, lise ve üniversite eğitimi alma şansları kızlara göre daha yüksek olsa da Türkiye’de erkek öğrenciler de yüzde 35 gibi büyük bir oranda eğitimi erken terk ediyor. Türkiye bu oranla erkek öğrencilerin eğitimi terk sıralamasında da yine Avrupa birincisi durumunda.
Avrupa ülkelerinde eğitimi erken terk oranlarına bakıldığında kızlarda oran daha düşük. 28 üyeli AB’de 18-24 yaş aralığındaki, ortaokul diploması ile yetinmek zorunda kalan genç erkeklerin ortalaması yüzde 13.6 olurken, kızlarda bu oran yüzde 10.2 düzeyinde bulunuyor. Avrupa Komisyonu raporunun Türkiye değerlendirmesine ayrılan bölümünde, “Türkiye’nin erken terkin üstesinden gelecek etkili bir stratejisi bulunmamaktadır” değerlendirmesine yer verildi.