Şişli’de iftar vakti
Şişli’de iftar vakti
Tayfun Atay / CumhuriyetRamazan, politik çıkarlarını dinbazlığa bürüyerek toplumun bir kesimini “din düşmanı” gösterme çabasındaki iktidar çevrelerinin tekeline bırakılamayacak kadar değerli bir parçamız bizim...
Bu noktaya vurgu yapmamızın nedeni, geçtiğimiz cumartesi gecesi Şişli Belediyesi’nin organize ettiği “Sokak İftarı”nda sohbet ettiğimiz semt sakinlerinden birinin serzenişi... 1969’dan beri, şimdi iftar masalarının kurulduğu sokakta oturan orta yaşlı kadın, masanın etrafındaki komşularının da hüzün dolu onayı eşliğinde şunları söylüyor:
“İktidardakiler kendilerine oy vermeyenleri, özellikle de CHP’ye oy verenleri neredeyse dinsiz ilan edecek. Ve sanki ramazan sadece onların ve onlara geliyor! Ben de, buradaki herkes de orucunu tutuyor. Ben Hacca gitmek de istiyorum ve inşallah gideceğim. Ama kimse beni siyasi tercihimden de vazgeçiremez.”
Özgür Mumcu’nun dün bu sayfada kaydettiği üzere, ramazanı oy pusulasına indirgemiş siyasi zihniyetin muhaliflerini din adına lanetli sayması karşısında dikkatli olmak gerek. Özellikle de başkaları gibi ramazanı bir istismar vesilesi, şov aracı yapmamak gerek. Böylesi bir hassasiyet doğrultusunda Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, sokak iftarlarını ramazan boyunca sembolik mahiyette 6 toplu etkinlikle sınırladıklarını, ama belediye bünyesinde 1000 kişi kapasiteli bir iftar çadırının her gün vatandaşların hizmetinde olacağını belirtiyor.
Kendisiyle konuşurken yanımıza gelip kulağına bir şeyler fısıldayan ilgili, anlıyoruz ki onu kendisi için ayrılmış masaya davet ediyor. Başkan, teklifi geri çevirerek eşi Nazlı İnönü ile birlikte yemek kuyruğuna giriyor ve bir yandan vatandaşlarla, bir yandan da bizimle sohbete devam ediyor.
Şişli’nin “göbeği” Kuştepe’nin sorunlarından, onun yaşam standardını yükseltmekten ve “insani” bir kentsel dönüşüm projesinin nasıl işlerliğe sokulabileceğinden konuşuyoruz. Bilgi Üniversitesi’nin de katkısıyla Üniversite, Belediye ve Kuştepeliler, hep birlikte yürütülecek bir kentsel dönüşüm projesinden... Ve Kuştepe’yi bir “müteahhit çiftliği” kılmadan, “Kuştepe Kuştepelilerindir” şiarınca nasıl dönüştürülebileceğinin yollarını aramaktan...
Karagöz ve macun
Hayri İnönü özellikle semtin en değerli kültürel rengi olan, ama aynı zamanda “yoksulluğun kör memeleri”nde bir hayat süren 3-4 bin Roman vatandaşı, bu projenin bir paydaşı kılma arzusunda.
Sokak iftarının gerçekleştirildiği İzzetpaşa Mahallesi, Vefa Poyraz Sokak’taki kalabalık için Karagöz-Hacivat gölge oyunu gösterisinin sergilendiği sahne ile onun yanındaki “Macun Şekeri”, en yoğun çekim merkezi. İnönü de buraya yöneliyor ve çocuklara tahta çubuğa dolanmış macunları ikram ediyor.
Ama belli ki macunlarda gözü de kaldı! O yüzden iftar açılıp yemekler yenip sohbet de tamamına erdirildikten sonra gece kapanırken bu defa o, arabaya binmeden önce yanındaki ilgilinin kulağına bir şeyler fısıldıyor. Ardından da gizli-saklı getirilen macunu çekingen ve mahcup, ama aynı zamanda iştahlı bir gülümsemeyle alıp yiyerek sokaktan ayrılıyor.