Sisi’den çılgın proje

Mısır lideri Kahire’nin yanında yeni başkent projesini açıkladı. 7 yılda 45 milyar dolarlık yatırımla 5 milyonun yaşayacağı idari merkez yaratılacak.

Cumhuriyet/Dış Haberler Servisi


Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Şarm el Şeyh’te düzenlediği ekonomik zirvede Sünni Körfez krallıklarının verdiği desteğin de itkisiyle bir “çılgın proje” daha açıkladı. Geçen yıl ekonomiye can verme gerekçesiyle Süveyş Kanalına paralel daha geniş ve daha derin ikinci bir kanal ve çevresinde sanayi bölgesi projesine soyunan Sisi, önceki gün (Türkiye hariç) 60 ülkenin davet edildiği ve Suudi Arabistan, Kuveyt ile BAE’nin toplam 12 milyar dolarlık yatırım sözü verdiği zirvede yeni başkent projesini takdim etti. Başkent Kahire’nin doğu kenarında inşa edilecek kent, Mısır’ın yeni idari ve ticari başkenti olacak.

İhale BAE’nin

Kahire’nin 20 milyonu geçen nüfusu ve kapladığı alanın 40 yılda ikiye katlanacağı hesabıyla planlanan yeni başkent, Kahire ile Kızıldeniz arasındaki koridorda, Singapur büyüklüğüne tekabül eden 700 kilometrekarelik bir alana konuşlandırılacak. Dolayısıyla önemli deniz taşımacılığı rotalarıyla bağlantılı olacak. Meclis, hükümet, bakanlıklar, diplomatik temsilciliklerin taşınacağı yeni başkentte 5 milyon insanın yaşaması, bunlar için 1.1 milyon konut, 1.75 milyon kalıcı iş, 40 bin otel odası, 2 bin okul ve üniversite, 600 sağlık merkezi, teknoloji parkı, dev havaalanı yaratılması öngörülüyor. 10 bin kilometrelik yol da yapılacak. İhale BAE’den Dubaili işadamı Muhammed Alabbar’a verildi. Alabbar dünyanın en yüksek binası Burç Halife’yi de inşa etmişti. “Akıllı, sürdürülebilir kent” kavramlarıyla takdim edilen yeni başkentin adı henüz konulmadı. 2 binden fazla işadamı ve yatırımcının da katıldığı zirvede ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Mısır’a yatırım çağrısı yaparken, ülkesinin askıya aldığı bazı yardımları yeniden devreye sokma sinyali verdi. Zaten Sünni Körfez krallıkları Temmuz 2013’te İhvan’ı devirdiği için Sisi yönetimini abad etmekle meşgul. Mısırlı yetkililer, ilk 7 yılda 45 milyar dolarlık yatırım yapılacak yeni başkentin ekonomik rönesans yaratacağını savunuyor. Mısır’ın
ekonomik büyümesi 2011 isyanıyla birlikte yüzde 7’den 2’ye düşmüştü, bu yıl 3.8’e, gelecek yıl 4.3’e çıkması bekleniyor. Ancak çılgın mega projelerin halka ne kazandıracağı, çevreye ne etki yapacağı tartışmalı. Örneğin Süveyş Kanalı’ndaki geçişi ikiye katlayacak yeni kanal projesine Akdeniz’deki ekosistemi büyük ölçüde değiştireceği eleştirisi getiriliyor.