Sırrı Süreyya'dan komisyon üyelerine film hediyesi
BDP'nin Anayasa Hazırlık Komisyonu'nda çalışacak üyelerinden İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, komisyon toplantısı için yaptıkları hazırlıkları anlattı.
cumhuriyet.com.trBDP'nin Anayasa Hazırlık Komisyonu'nda çalışacak üyelerinden İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, komisyon üyelerine Güney Afrika'da "insan haklarını ihlal edenleri ve ırkçılık suçlarını tespit etmek" için kurulan "Hakikatler Komisyonu"nu anlatan "In My Country" isimli filmi hediye edeceğini söyledi.
Uzlaşma Komisyonu'nun 19 Ekim'de yapacağı ilk toplantıya BDP'den Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katılacak. ANKA'ya konuşan Önder "komisyon toplantısı için nasıl bir hazırlık yaptıkları" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Partimizin Anayasa Hazırlık Komisyonu var. Onların hazırlıklarını değerlendiriyoruz. Sivil Toplum Kuruluşlarından gelen çalışmaları gözden geçiriyoruz. Dünya deneyimlerine bakıyoruz. 'Usul ve yöntem ne olabilir' konusunda da komisyon üyesi üç arkadaşla fikir alışverişinde bulunuyoruz."
Önder, bunların dışında 'özel bir hazırlık yapıp yapmadığı' sorusuna ise komisyon üyelerine bir film hediye etmeyi planladığını belirterek şu yanıtı verdi:
"Juliette Binoche, Samuel L. Jackson'ın bir filmi vardır. In My Country (Benim ülkemde) isimli bir film. Komisyon üyelerine filmi bulup hediye etmek istiyorum. Film Güney Afrika'daki Hakikat Komisyonu üzerine yapılmış. Eğer tamamına yetecek kadar bulursam o filmi hediye edeceğim."
2004 İngiltere, Güney Afrika, İrlanda yapımı John Boorman'ın yönetmenliğini yaptığı filmin konusu şöyle:
"1996 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti hükümeti bir mutabakat komisyonu kurar. Bu kurulun amacı, insan haklarını ihlal edenleri ve ırkçılık suçlarını tespit etmektir. Fakat cinayet ve işkence suçundan yargılananlar, suçlarını itiraf ettikten sonra, genel af kanunundan faydalanabilmekte ve özgür kalmaktadırlar. Olaylara tanıklık eden Washington Post gazetesi muhabiri Whitfield (Jackson) ve Güney Afrikalı beyaz şair Anne Malan (Binoche) sorumlulukları, kimlikleri ve insani değerleriyle büyük bir sınav vermek üzeredirler."