"Şirketlerin borçlanma ihtiyaçları Türkiye'de çok yüksek"

Finansal hizmetler şirketi J.P. Morgan Chase, kalkınmakta olan ülkelerdeki çok sayıda şirketin 2009 yılında 200 milyar doları aşkın bir dış borcunu yeniden finanse etmesi gerektiğine dikkat çekerken, şirketlerin en yüksek borçlanma ihtiyaçları bulunan ülkelerin arasında Türkiye'yi de saydı.

cumhuriyet.com.tr

ABD'nin finansal ve borsa çevrelerine hitap eden Wall Street Journal gazetesi, kalkınmakta olan ülkelerde şirketlerin finansman bulmada ciddi sıkıntılarla karşılaştığını belirterek çok sayıda şirketin bu yıl para sağlaması gerektiğini, bunun da giderek çok zorlaştığını vurguladı.

Bu bağlamda gazete, J.P. Morgan Chase'nin tahminlerine de yer verdi. J.P. Morgan Chase, bu konudaki raporunda kalkınmakta olan ülkelerdeki şirketlerin bu yılda 200 milyar doları aşan dış borcunu yeniden finanse etmesi gerektiği tahmininde bulundu. J.P. Morgan Chase, "En büyük borçlanma ihtiyaçlarının, Rusya, Türkiye, Meksika, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri"nde bulunduğunu da belirtti.

Raporunda J.P. Morgan, ödeme yapamayan yada borç anlaşmalarındaki hükümlülükleri ihlal eden Latin Amerika şirketlerinin sayısında son dönemde meydana gelen artışa işaret ederken de bu gruba bu yıl katılabileceği, yükselen piyasalardaki 17 şirketi de sıraladı. Bunların arasında Rusya'nın çelik şirketi OAO Severstal ve Çinli emlak şirketi Greentown China Holdings de bulunuyor.
 

Bu arada WSJ, haberinde Fitch kredi derecelendirme şirketinin 2008 yılının son çeyreğinde 88 yükselen piyasa şirketinin notlarını düşürdüğüne, bunun en az son yedi yılının en yüksek rakamını oluşturduğuna işaret etti.

WSJ, borçlanma maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek "Borçları yeniden finanse etme işi, döviz kurlarındaki dalgalanmalar da daha karmaşıklaştırıyor çünkü şirketlerin yerel birimdeki gelirleri ile dolar gibi döviz borçlanmaları arasında bir uyumsuzluk var" diye yazdı.

Gazete, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'da şirketlerin işlerin çok iyi gittiği dönemde aşırı bir biçimde borçlandığı için bu ülkelerde "ciddi kırılganlıklar"ın gözlendiğini de yazdı.