Sinop Çevre Dostları: Yeşil alanları Sinop halkına geri verin!

Sinop Çevre Dostları’nın yaptığı açıklamada “Yeşil alanın ve mesire yerinin, Sinop halkına geri verilmesini talep ediyoruz” denildi.

cumhuriyet.com.tr

Sinoplu yurttaşlar, kent merkezinin tek yeşil alanı olan mesire yerindeki ağaçların kesilerek yerine inşaat yapılmasına karşı çıkıyor.

Konuyla ilgili, Sinop Çevre Dostları tarafından yapıla basın açıklamasında, “Bu alanlardaki ağaçlar ve ağaçlandırmalar mevcut yapıların sağlığı için hayati önemdedir. Uygulamanın durdurulması ve tek yeşil alan olan mesire yerinin Sinop halkına geri verilmesini talep ettiğimizi saygılarımızla kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

"Kent merkezimizin tek yeşil alanı ve mesire yerinde birkaç ağacın kesilmiş olduğunu ve inşaat faaliyeti başladığının görülmesi üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü ile görüşülmüştür. Ancak alanın Doğa Konuna ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün yetkisinden alındığı ve Orman İşletme Müdürlüğü’ne verildiği, Orman İşletme Müdürlüğü'nden ise alanın A sınıfına alındığı, işletmeye verildiği, Sinop Belediyesi’nin de yapılaşmaya izin verdiği öğrenilmiştir. Sayısı verilmese de inşaat faaliyetlerinin devam edeceği yapılan bina gibi 20 tane daha yapılacağı konuşulmaktadır.

Eski ismiyle Bahçeler Mevki çok uzun yıllardır kent merkezinin tek mesire yeri, yazın mesire yeri ve plajı olmayı sürdürmektedir. Orman Bölge Müdürlüğü lojman binaları ile alanın bir bölümünü kullanmış, bungalov yapmış bir bölümünü orman kampı olarak işletmeye vermişti. Elde kalan ağaçlar son yeşil alanımızdır. Havadan ve denizden görüldüğü gibi kentin panoramasını etkileyen tek yeşil alanımızdır.

Daha önce TOKİ beş yıldızlı otel yapılması için alanı seçmiş Sinop halkının haklı itirazları ile karşılaşmış değerlendirme sonucunda vazgeçilmişti. Gayet tabiidir ki derneğimiz ve Sinop halkı turizm yatırımlarına karşı değildir. Geleceğini kültür ve turizm kenti olmakta görmektedir. Ancak turizm yatırımlan boş alanları ağaçlandırarak, park düzenlemeleri yapılarak, sağlıklı bir biçimde alt yapıları hazırlanarak yapılmalıdır. Kamusal alan, tek yeşil alan ve mesire yeri birkaç kişinin menfaati için yok edilmemelidir.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarım İl Müdürlüğü önündeki ilan levhasında  'ÖNCE FİDAN SONRA NEFES' sloganını gördüğümüzde çok mutlu olmuştuk, Şu anda ne düşünmemiz gerektiğini Orman İşletme  Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’ne soruyoruz. Önce mevcut ağaçları mı yok edelim demek istiyorsunuz?

Evet ağaç nefes demek, oksijen demek. Ağaçlar bina bacalarından, araba egzoz gazlarından atmosfere yayılan kötü koku ile amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emer; kabuk ve yapraklan yoluyla havadaki partikülleri filtreler. En çok bilinen sera gazı karbondioksittir (C02). Ağaçlar, karbondioksiti emip, içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakır Bulundukları yeri serinletir. Suyun buharlaşmasını yavaşlatır. Çocuklan ultraviyole ışınlarından korur. Ağaçlar hayvanlar için tente ve yuva görevi görür, insanı iyileştirir, ruhunu dinlendirir.

Hepimizin bildiği sonsuz faydaları yanında bu alan Tarım İl Müdürlüğü deniz tarafında kesilen ağaçların mevcudiyeti Sinop'un jeomorfolojik oluşumu ve topografyası açısından da son derece önemlidir. Sinop, deniz içinde tektonik bir hareket ile yer kabuğunun kıvrılması ile ada olarak ortaya çıkmış, binlerce yıl içinde alçak bölümlerin alüvyal ve kalüvyal malzeme ile dolması sonucu ana karaya bağlanmış bir yarım adadır. Pervane Tepesi kum yığılımını anlatmaktadır. Bu alandaki ağaçlar ve ağaçlandırmalar, mevcut yapıların sağlığı için hayati önemdedir.

 Uygulamanın durdurulması ve tek yeşil alan mesire yerinin Sinop halkına geri verilmesini talep ettiğimizi saygılarımızla kamu oyuna duyururuz."