Sınırda kamera skandalı
ŞİD’in geçtiğimiz cumartesi günü Türkiye topraklarını kullanarak Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarından Kobani’ye saldırdığı iddiaları tartışılırken, Suruç’taki bir üst düzey yetkili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
cumhuriyet.com.trÇatışmaların Türkiye tarafına taştığını, IŞİD militanlarını “olayın sıcaklığı nedeniyle” TMO müştemilatına girdiğini ancak Türk askerinin ateş etmesi üzerine 2 yada 2,5 dakika sonra tekrar Suriye topraklarına döndüğünü açıklayan üst düzey yetkili, gümrük kapısındaki kameraların, bölgedeki çatımalar nedeniyle 1 ay önce bozulduğunu, olayla ilgili ellerinde görüntü olmadığını savundu.
IŞİD’in geçtiğimiz cumartesi günü Kobani’ye düzenlediği saldırıda Türkiye topraklarını kullandığı, bombalı araçların Türkiye üzerinden geçtiği, IŞİD militanlarının TMO tesislerinden ateş açtığı iddialarına ilişkin hükümetten resmi bir açıklama gelmezken, yerel yetkililer ve Türk Silahlı Kuvvetleri iddiaları reddetmişti.Ancak Suruç’ta görev yapan üst düzey bir yetkili, 4 gün sonra isminin açıklanmaması kaydıyla gazetemize çok tartışılacak açıklamalarda bulundu. IŞİD militanlarının bombalı saldırı sırasında Türkiye topraklarını kullanmasının söz konusu olmadığını belirten yetkili, IŞİD militanlarının Suriye ile Türkiye arasındaki sınırı oluşturan tren rayının kuzeyindeki mayınlı bölgeyi kullanarak sınır kapısı bölgesine sızmış olabileceğini söyledi. Üst düzey yetkilinin mayınlı bölgenin esas itibarıyla Türkiye toprağı olduğunu söylemesi de dikkat çekti.
Çatışma Türkiye’ye taştı
Patlama sonrasında IŞİD militanları ile YPG’liler arasında çatışma çıktığını ve çatışmanın Türkiye tarafına da taştığını dile getiren yetkili, Türk askerinin ateş açması üzerine 2 IŞİD militanının 2 veya 2,5 dakika TMO müştemilatında kaldıktan sonra Türkiye topraklarını terk ederek yeniden mayınlı bölgeye, oradan da Kobani içlerine geçtiğini öne sürdü. Aynı yetkili çatışma sırasında IŞİD militanlarını takip ederken Türkiye topraklarında geçen YPG’lilerin de askerlerin uyarısıyla sınır dışına çıktıklarını söyledi. Olayla ilgili olarak aktarımlarını sürdüren yetkili, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın Kobani tarafında güvenliği sağlayan YPG’lilerin “uyudukları için IŞİD’in oraya sızdıklarını görmemiş olabileceklerini, IŞİD unsurlarının bu nedenle kapıya kadar gelmiş olabileceğini” dile getirdi.
Kameralar yine bozuk çıktı !
Olayı açığa kavuşturması beklenen gümrük kapısını izleyen kamera görüntülerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan yetkili; kameraların patlamadan bir ay kadar önce atılan havan toplarının etkisiyle çalışamaz hale geldiğini, oradaki güvenlik riski nedeniyle de işi yapmak isteyen firma bulunmadığından da şu ana kadar da onarılamadığını kaydetti. Aynı güvenlik riski nedeniyle TMO silolarının üzerinde çatışmalarda zarar gören Türk Bayrağı’nın da yerine yenisinin katılamadığını aktaran yetkili, en kısa sürede güvenlik önlemleri alınarak, Türk Bayrağı’nın yenisinin silonun üzerine dikileceğini de aktardı.
Kobani’de çatışmalar şiddetlendi
Kobani’deki çatışmalar ise önceki gece yeniden şiddetlendi. Dün öğle saatlerine kadar aralıksız süren çatışmalarda ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları IŞİD hedeflerini gün içiresinde üç kez bombaladı.
30 bin kişilik kamp kuruluyor
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Kobani’den gelen sığınmacılar için 30 bin kişilik bir çadır kent kurulması çalışmalarında sona gelindiğini, kampın en kısa süre içinde faaliyete gireceğini söyledi. Kampın faaliyete girmesiyle halen kaymakamlık desteği ile Suruç içinde kurulan ve DBP’li belediyeler tarafından işletilen çadır kentlerde kalan Kobanililerin de burada misafir edileceklerini dile getiren Çiftçi “Bir ay içinde çadır kenti faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Çadır kentte kalanların tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Milli Eğitim Bakanlığı ile UNICEF ve bazı uluslar arası kuruluşlar arasında protokol imzalandı. Protokol uyarınca çadır kentte kalan Kobanili misafirlerimize 3 aylık Türkçe dersi verilecek. Onlar Türkçe öğrenmeyi çok istiyorlar. O nedenle bakanlık da böyle bir uygulamaya gidiyor” dedi.