Sınırda gerilim hattı
Gözler IŞİD’e yönelik nihai operasyonlara çevrilirken İran destekli Şii milislerin bir bölümünün Irak’tan Suriye sınırına geçmesine ABD’den ‘sessiz kalmayız’ mesajı geldi.
cumhuriyet.com.tr‘Kapışma sahası’
Financial Times, Bild gibi gazeteler Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırlarında yer alan Tanf kasabasının uluslararası kapışma sahasına dönüşebileceğine dikkat çekti.
Sınır geçiş kapısının bulunduğu Tanf’ta Batılı güçler ve destekledikleri Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üslü durumda. Pazar günü atılan Amerikan bildirisinde Esad güçleri “Tanf’a ilerlemeniz güçlerimize yönelik saldırı sayılacaktır. Güvenli bölgeye girdiniz, derhal terk edin” diye uyarıldı. Bir ayda bölgede 8 bin kilometrekare toprak ele geçiren Esad’ın bu uyarıya uyup uymayacağı merak konusu. Diplomatlara göre Rusya’nın ABD ile arasında Tanf’a 50 kilometreden fazla yaklaşmama konusunda anlaşma var. Anlaşmazlık halinde ABD Başkanı Donald Trump’ın nasıl bir yanıt vereceği de tartışılıyor.
İran’a karşı savunma sistemi önerisi
Kürt bölgesi Rojava’daki kuvvetlerden olan “Asayiş” ise Haşdi Şabi’nin Rojava sınırına ulaşmasına verilecek yanıtla ilgili dün acil toplantı düzenledi. Kamışlı’daki toplantıda “Asayiş” Genel Komutanı Ciwan İbrahim, Rojava’da “İran projesine karşı” kurulacak bir savunma sistemini gündeme getirdi.
Hedef Deyr ez Zor
Suriye’nin 599 kilometrelik Irak sınırına uzanan doğu bölgesi petrol zenginliğiyle dikkat çekiyor. Sınırın yarısı SDG’nin kontrolünde. Diğer sınır geçiş kapısının bulunduğu Bukamal’ı IŞİD kontrol ediyor. Hem Esad-Haşdi Şabi hem de ABD-SDG’nin amacı Bukamal’ı alıp petrol zengini Deyr ez Zor’a yürüyüp IŞİD’in kalesi Rakka’yı kurtarmak. ABD’nin desteğiyle Ürdün’de kurulan Yeni Suriye Ordusu’yla da güneyde tampon bölge hedefleniyor. İran ise hem Şam’a hem Lübnan Hizbullah’ına silah ulaştırma yollarını artırmayı planlıyor.