Sınır ötesi bayramlaşmalar

Yakınlarıyla bayramlaşmak isteyen Suriyeliler, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarından Türkiye'ye geçiyor. Mardin'in Nusaybin ilçesinde de, Ramazan Bayramı nedeniyle Suriye'deki yakınlarını ziyaret etmek isteyen 2 bin 30 kişinin Nusaybin Sınır Kapısı'ndan geçişleri başladı.

cumhuriyet.com.tr

Kilis Valiliği ile Halep Valiliği arasında imzalanan protokol kapsamında sınırın Türkiye tarafına geçen Suriyeliler, Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda kayıtları yapıldıktan sonra Kilis Valiliğinin tahsis ettiği araçlarla kent merkezine taşınıyor.

Kilis'teki akrabalarıyla bayramlaşmaya gelen Suriyeliler, Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan çabuk ve rahat geçmelerinin sağlanması amacıyla oluşturulan 8 ayrı noktadan geçiş yaptıktan hemen sonra kendilerini karşılayan akrabalarıyla buluşuyor.

Birbirleriyle kucaklaşan akrabalar, ''yatılı bayramlaşma'' uygulamasından memnun olduklarını, uygulama sayesinde bayramlarda kendilerini ayıran sınır kapısını rahatlıkla aşıp hasret giderebildiklerini belirtti.

Bu arada, Kilis'teki yakınlarıyla bayramlaşmaya gelen Suriyelilerin beraberlerinde getirdikleri hediyelik ürünler giriş noktalarında kontrol ediliyor. En fazla 500 liralık ürünle geçiş yapılmasına izin veriliyor. Suriyeliler, yakınları için hediye olarak en fazla çay, şeker ve baharat tercih ediyor.

Uygulama kapsamında bugün ve yarın yaklaşık 12 bin Suriyelinin Öncüpınar Sınır Kapısı'nı geçerek Kilis'e gelmesi bekleniyor.

Gaziantep'teki Karkamış Sınır Kapısı'nda da ''sınır ötesi bayramlaşma'' dolayısıyla hareketlilik yaşanıyor. Türkiye'deki yakınlarıyla bayramlaşmak için bugün ve yarın toplam 6 bin 400 Suriyelinin Karkamış Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçiş yapması bekleniyor.

Yetkililer, yakınlarıyla bayramlaşmaya gelen Suriyeliler için Karkamış Sınır Kapısı'nda bir geçiş noktası oluşturulduğunu, kimlik ve izin belgesi kontrolünün ardından Suriyelilerin Türkiye'ye geçmesine izin verildiğini, şu ana kadar bir sorunla karşılaşılmadığını bildirdi.

Uygulama, valilikler arasında imzalanan protokolle gerçekleştiriliyor. Protokol, Suriyelilerin en fazla 48 saat sonunda yeniden ülkelerine dönmelerini öngörüyor. Uygulamadan yararlanan Suriyeliler, pasaport yerine valiliklerin düzenlediği izin belgeleriyle sınır kapısından geçiş yapabiliyor.

 

Nusaybin'de de sınır ötesi bayramlaşmalar başladı

Sınır kapısının Suriye tarafında düzenlenen bayramlaşma töreninde Kaymakam Murat Girgin, Garnizon Komutanı Yarbay Aytekin Çabuk, Emniyet Müdürü Abdullah Kara, Suriye'nin Kamışlı Kaymakamı Albay Abdulbasıt Abdullatif ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Kaymakam Girgin, burada yaptığı açıklamada, kardeş ve komşu ülke Suriye halkına Türkiye'den selam ve sevgi getirdiklerini söyledi.
Türkiye ve Suriye'nin tarihi ve kültürel olarak ortak noktaları olduğunu, komşuluğun ötesinde akrabalık bağlarının bulunduğunu anlatan Girgin, şunları söyledi:
''900 kilometreye yaklaşan Suriye-Türkiye sınırı boyunca birçok köyümüz, ilçemiz ve şehrimiz birbiriyle komşu ve komşuluktan öte birbiriyle akraba durumda. Son yıllarda iki ülke arasında çok güzel ilişkiler geliştirilmekte, sadece komşuluk değil, ticari, sanayi ve kültürel ilişkilerimiz de her zamankinden daha da ileriye gitmektedir. Biz de bu güzel ilişkileri daha da ileriye götürmek için bize düşen neyse onu yapağız.''

Kamışlı Kaymakamı Abdullatif de Ramazan Bayramını kutlayarak, iki ülke arasında vizeden sonra pasaportla geçişin de kaldırılması gerektiğini savundu.
Abdullatif, vize uygulamasının sona ermesi nedeniyle geçmiş yıllarda yaşanan izdihamın ortadan kalktığını belirtti.

Bayram ziyareti için Suriye'deki akrabalarının yanına giden 2 bin 30 kişinin, 48 saatliğine bu ülkede kalabileceği bildirildi.