Sinir kök hücreleri mıknatısla çekildi
Oxford Üniversitesi bilim insanları bir farenin sinir kök hücrelerini, fareye hiçbir zarar vermeden aldılar. İnsanda da kullanılmasına izin verilen nano partiküllerden yararlanıldığı için yeni yöntem, Parkinson, Chorea Huntington veya Multiple Skleroz gibi hastalıkların tedavisi için de umut oldu.
cumhuriyetManyetik nano partiküller, kök hücrelerin yüzeyindeki proteinlerle bağlanan antikorlarla donatılmış. İkinci aşamada nano partiküller farelerin beyinlerindeki yan ventriküllerine aşılanmış. Altı saat sonra yani Nano partiküller sinir kök hücreleriyle bağlandıktan sonra, kök hücreler manyetik bir alanla toplanmış ve bir iğneyle beyinden alınabilmiş. Nano partiküller kök hücrelerden çıkarıldıktan sonra ise kök hücreler laboratuarda büyümüşler ki bu da bu girişimden zarar görmedikleri anlamına geliyor. Fareler birkaç saat sonra ayağa kalkmışlar ve hiçbir zarar görmedikleri anlaşılmış.
Araştırma sonuçları diğer uzmanlar tarafından da olumlu karşılanmasına rağmen bazı uzmanlar, yöntemin hastalar üzerinde uygulanmasında problemler yaşanabileceği konusunda uyarıyorlar.
Çünkü bilindiği kadarıyla insanda daha az sinir kök hücresi bulunur ve kemirgenlerdekilere kıyasla daha az etkindirler. Bu da insan beyninden kök hücre elde edilmesini zorlaştırabilir. İtalyan sinir kök hücresi uzmanı Gianvito Martino bu yüzden daha kolay bir yöntemin öneriyor. Mesela, cilt hücrelerinin kök hücrelere dönüştürüldükten sonra bu hücrelerin sinir kök hücreleri olarak gelişmelerini sağlamak.