Sinir bozan gıdalar!
Tarladan sofraya gıdadaki riskleri ele alan ‘Organik Gerçeği’ adlı kitap, meyve, sebze ve paketli ürünlerdeki zehirlere ışık tutuyor.
cumhuriyet.com.trOrganik tarım ile konvansiyonel tarım arasındaki farkların çiftçilerin gözünden anlatıldığı kitapta, ‘Organik gerçekten sağlıklı mı’ sorusunun yanıtı var.
Biber, ayva, limon, kuru yemiş
Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan kitap özellikle merkezi sinir sistemine etki eden pestisitlerin(tarım ilacı) tarladan soframıza ulaştığını ortaya koyuyor. Çalışmaya göre bu ilaçların başında yasaklı klorprifos var.
Doğadaki böcekleri sinir sistemini felç ederek öldürmek amacıyla kullanılan klorprifosa, Türkiye’deki biber, ayva, limon ve domateste rastlanmış. Kitabın yazarı gazeteci Gürkan Akgüneş bunu AB’nin gıda alarm sistemindeki verilerle açığa çıkarmış. Klorprifos anne karnındaki bebeğe bile sirayet etiğinin anlaşılması sonrasında önce AB’de sonra da Türkiye’de yasaklandı.
Kitaba göre yine Türkiye’den ihraç edilen sebze ve meyvelerde, fosthiazate, formetanate, dimethoate,omethoate etken maddeli pestisit kalıntılarının bulunduğunu ve bu maddelerin hepsinin de sinir sistemini bozucu etki yarattığını anlatıyor. Bu etken maddelerin tümü de muhtemelen kanserojen sınıfında.
Kitap, ayrıca hedef grubu çocuklar olan hazır gıdaların içerdiği tehlikelere de değiniyor.