Sınavlı günler başlıyor
6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin gireceği Seviye Belirleme Sınavları haziranda yapılacak. Özel yabancı okullarda öğrenim girmek isteyenler, 31 Mayıs'ta yapılacak ayrı bir sınava girecek. Özel Türk okullarının nasıl öğrenci alacakları ise henüz belli değil.
cumhuriyet.com.trİlköğretim 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler ve anne-babalar, sınavlar için gün sayıyor. Seviye Belirleme Sınavları, 8. sınıflar için 6 Haziran’da, 7. sınıflar için 7 Haziran’da, 6. sınıflar için ise 13 Haziran’da yapılacak. Özel Yabancı Ortaöğretim Okullarına Giriş Sınavı ise 31 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. SBS sonuçları 13 Temmuz’da, Özel Yabancı Okullar Sınavı sonuçları da 25 Haziran’da açıklanacak. Özel Türk Okulları’nın bu yıl nasıl öğrenci alacakları henüz belli değil. Bu okullar, Milli Eğitim Bakanlığı onay verirse öğrencilerini 8. sınıf SBS sonuçlarına göre taban puan ilan ederek almak istiyorlar.
• Resmi lise tercihleri
- Sınav sonuçları 13 Temmuz 2009’da açıklanacak.
- Tercih listeleri okul müdürlüklerine teslim edilecek.
- Tercih listesi bir kez hazırlanacak.
- Tercih sayısı 20.
- Okul türü sınırlaması yok.
- İl sınırlaması yok.
• SBS ile öğrenci alan okullar:
- Fen Liseleri
- Anadolu Liseleri
- Anadolu Öğretmen Liseleri
- Sosyal Bilimler Liseleri
- Meslek Liseleri
- Polis koleji
• Yabancı özel okullara ayrı sınav
Türkiye’deki özel yabancı okullara giriş için 31 Mayıs’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nca ayrı sınav yapılacak. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra 8 okuldan oluşan bir tercih listesi adaylar tarafından doldurulacak. Özel Türk okullarının öğrencilerini nasıl alacağı ise henüz net değil. Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, daha önce sınavla öğrenci alan özel okulların, bu yıl 8. sınıf SBS sonuçlarına göre öğrenci kabul etmek istediklerini, bunun için bakanlıktan izin beklediklerini söyledi. Bakanlık onay verirse, özel okullar, 8. sınıf SBS sonuçlarına göre taban puan ilan edecekler ve buna göre önkayıt ve kesin kayıt yapacaklar.
Özel okulların, sınavlarını ve yerleştirmelerini kendilerinin yapması gerektiğine dikkat çeken Gülan, şunları söyledi: “Yerleştirmeyi biz yapmazsak öğrenci önce devlet okullarını tercih eder, en alta bizi yazar. 1. kayıtlar tamamen boş geçer, öğrenci kaybederiz. Kendi taban puanlarımızı ilan ederek gerekirse boş kalmayı göze alıp belli bir seviyedeki öğrenciyi almak istiyoruz. Yalnızca 8. sınıf SBS’yi istememizin nedeni de, 6 ve 7. sınıf SBS’leri kaçıran ya da çeşitli nedenlerle düşük puan alan, ancak 8. sınıf SBS’de büyük başarı elde edecek öğrencilere alternatif olmak istiyoruz. Bu, 2009’a mahsus talebimiz. Seneye tekrar özel okullar sınavını isteyeceğiz. Başka bir şansımız yok” dedi.
SBS hakkında merak edilenler
Fen Bilimleri Dershanesi SBS Rehberlik Birimi uzmanları, SBS hakkında merak edilen soruları yanıtladılar.
- SBS zorunlu bir sınav mıdır?
Seviye Belirleme Sınavı zorunlu bir sınav değildir. Ancak merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınavlara katılması tavsiye edilmektedir.
- SBS’ye bir yıl girmeyen öğrencinin durumu ne olur?
Herhangi bir sebeple Seviye Belirleme Sınavına katılamayan öğrencinin sınava girmediği yıla ait Seviye Belirleme Sınavı puanı, o yıl sınava katılan tüm öğrenciler içerisinde en düşük Seviye Belirleme Sınavı puanına sahip öğrencinin puanı olarak kabul edilecektir.
- Açık ilköğretim öğrencileri SBS’ye katılabilir mi?
Açık İlköğretim Okulu öğrencileri SBS’ye başvuruda bulunamayacaktır. Ancak özürleri, hastalıkları ya da hürriyetlerini kısıtlayıcı nedenlerden dolayı küçük yaşta öğrenimlerine Açık İlköğretim Okulu’nda devam eden öğrenciler SBS’ye başvuru yapabilecekler. Bu öğrenciler velinin imzaladığı dilekçeye durumlarını gösteren resmi onaylı belgeleri de ekleyerek Açık İlköğretim Okulu’na SBS başvurusunu yapabilecektir.
- Özel eğitime muhtaç öğrenciler SBS’ye katılabilir mi?
Özel eğitime muhtaç öğrenciler isterlerse seviye belirleme sınavlarına girebilecekler. Özürlü öğrencilerin sınav uygulaması sırasında özür durumlarına uygun hizmet alabilmeleri için e-okul sistemine kayıt olurken özür durumlarıyla ilgili bilgilerin işlenmesi için “özürlü sağlık kurulu”, “özürlü için kimlik kartı” veya “özürlülük bilgisinin işlendiği nüfus cüzdanı”ndan birini okul müdürlüklerine beyan etmeleri zorunludur.
Başvuru işlemleri bittikten ve beyan ettiği belgeler uzmanlar tarafından incelendikten sonra, öğrenci özür durumuna göre düzenlenmiş salonlarda sınava alınacaktır.
Öneriler...
Anne-babanın olumlu ve destekleyici yaklaşımları, öğrenci başarısını olumlu yönde etkiliyor. Destekleyici yaklaşımlar, öğrencilerin sınavlara daha az kaygılı, kendilerine daha güvenli ve başarıya daha odaklı bir biçimde girmelerini sağlıyor.
Sınava hazırlık sürecinde başarıyı arttıracak tutum ve yaklaşımlar:
- Çocuğunuzun duyguları sizinkinden ne kadar farklı olursa olsun onun duygularını da kabul etmelisiniz.
- Sınav başarısının hayattaki tek amaç olmadığını onunla birlikte değerlendirmelisiniz.
- Çocuğunuzun başarı gelişimini kendi yetenekleri ve başarıları doğrultusunda ele almalısınız.
- Hem kendinizin hem de çocuğunuzun kaygılarını doğru tanımlamalısınız.
- Çocuğunuzu rahatlatan bir tutumla, ona sınavın sonucu ne olursa olsun onun yanında olacağınızı hissettirmelisiniz.
- Çocuğunuza geçmişte elde ettiği başarıları anımsatmalı, böylece onun güven duygusunu pekiştirmelisiniz.
- Çocuğunuzun kendi yeteneklerini kullanabileceği ve ömür boyunca zevkle çalışabileceği meslekleri keşfetmesinde ona yardımcı olmalısınız.
- Problem olduğunda onun yanında olmalı, ama çözümü ona bırakmalısınız. Asla sorunu siz çözmeye çalışmamalısınız.
- Çocukların öğrenmek için çalışmaya ihtiyaçları olduğu kadar enerjilerini tüketmemek adına dinlenmeye de ihtiyaçları olduğunu unutmamalısınız.