Sınavlar 'sır' olacak

AKP, 28 Şubat sürecinde atılan memurların yeniden görevlerine dönüşünü sağlayacak adımı attı. Tasarıya göre, 28 Şubat'ta atılanların geri dönüş için memuriyete giriş koşullarını kaybetmemiş olmaları gerekiyor

cumhuriyet.com.tr

Hükümet, 28 Şubat döneminde disiplin cezaları nedeniyle atılan devlet memurlarının işlerine yeniden dönmesini sağlamak için yasa tasarısı hazırladı. Tasarıyla ÖSYM’nin yaptığı sınavlara yönelik “yolsuzluk, usulsüzlük” iddiaları ile ilgili bilgi edinme yolu kapatılıyor.

AKP, 28 Şubat sürecinde atılan memurların yeniden görevlerine dönüşünü sağlayacak adımı, Devlet Memurları Yasası başta olmak üzere bazı yasa ve kanun hükmünde kararnamelerde (KHK) değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı ile attı. Tasarıya göre 28 Şubat 1997 tarihinden sonra verilen disiplin cezaları nedeniyle memuriyetten çıkarılanlar görevlerine dönebilecek. 28 Şubat’ta atılanların geri dönüş için memuriyete giriş koşullarını kaybetmemiş olmaları, durumlarına uygun boş kadro veya pozisyon bulunması, bu kadro ve pozisyonlara ait nitelikleri taşımaları gerekiyor.

Tasarıyla 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda radikal değişikliklere gidilerek şu düzenlemeler öngörüldü:

- Uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığında geçirilmesi gereken asgari süre 3 yıldan 2 yıla indiriliyor.

- Müdür, il müdürü, daire başkanı ve daha üst unvanlı kadrolara yapılacak atamalarda aranan hizmet süresi 10 yıldan 5 yıla düşürülüyor. Özel sektördeki çalışma süresi de uzmanlık alanına bakılmaksızın buna dahil ediliyor.

- Müdür, il müdürü, daire başkanı ve daha üst kadrolara atanabilmek için öğrenim durumu ile 5 yıllık hizmet süresi dışında şart aranmayacak.

- Dışişleri Bakanlığı’nda bazı yönetici kadrolarına atanabilmek için aranan özel şartlar kaldırılıyor. Ayrıca meslek mensubu olmayıp büyükelçi veya daimi temsilci olarak atananlar, merkeze döndüklerinde bakanlıkta çalışabilecek. Bakanlıktaki görevleri süresince büyükelçi unvanını kullanmaya devam edebilecek ve meslek mensubu olan büyükelçi veya daimi temsilcilerle aynı hükümlere tabi olacak.

 

ÖSYM soru da hazırlayamayacak

- Tasarı ile ÖSYM’nin her türlü sınava ilişkin soru hazırlama yetkisi elinden alınırken, sadece sınavları düzenleyen yapıya dönüştürülüyor. Sınavlarda gözetmen olarak, öğretmenlerin yanı sıra, üniversite öğrencileri de görev alabilecek.

- ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve yanıtlar, Bilgi Edinme Yasası kapsamı dışına çıkarılıyor. Bu şekilde, sınavlarla ilgili “yolsuzluk, usulsüzlük” iddiaları ile ilgili bilgi edinme yolu kapatılıyor.