Sınavlar sınıfları boşalttı
SBS ve LYS'ye sayılı günler kala, ilköğretim ile lise öğrencilerinin, okullara gitmeyerek devamsızlık haklarını sonuna kadar kullanmaları, sınıfların da boşalmasına neden oldu.
cumhuriyet.com.trSBS ve LYS'ye girecek öğrenciler, yaklaşan sınavlara daha iyi motive olmak ve son kez dersleri gözden geçirebilmek için okulları yerine dershaneye gitmeyi ya da evde ders çalışmayı tercih ediyor.
Lise öğrencileri, sınavlara hazırlanmak için 20 gün normal, 25 gün de raporlu olmak üzere toplam 45 günlük devamsızlık hakkını sonuna kadar kullanmaya çalışırken, yazılı ve sözlü sınavlarını atlatan ilköğretim öğrencileri de devamsızlık sorunu yaşamadan SBS'ye hazırlanıyor.
Öğrencilerin okullarına gitmemesi nedeniyle bazı sınıflarda eğitim yapılamazken, bazılarında ise 4-5 öğrenci ile ders yapılıyor.
Devamsızlıkları çok olan öğrenciler ise rapor alarak sınav öncesi zaman kazanmaya çalışıyor.
Adana Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, ilköğretim okullarında devamsızlık sınırı olmadığını, öğrencinin başarılı olması ve yazılı sınavlarını tamamlaması halinde devamsızlığın dikkate alınmadığını belirtti.
Büyükfırat, lise öğrencilerinin ise 45 gün devamsızlık hakkı bulunduğunu, bunun da eğitim öğretim yılı içinde dikkatli davranan öğrenciler için iyi değerlendirildiğini belirtti.
Eğitim-öğretim yılının başlarında okuluna devam eden öğrencilerin devamsızlık haklarını genellikle yıl sonunda kullandığına dikkati çeken Büyükfırat, şöyle devam etti:
''Nisan ayına kadar okuluna gelmişse ve okuldaki sınavlarını atlatmışsa, 45 günlük devamsızlık hakkı onlara 2 ayı geçen bir süre tanıyor. Öğrencilere tanınan bu haklar sınav öncesi okulların da adeta boşalmasına neden oluyor. Özellikle ilköğretim okullarında 6, 7 ve 8. sınıfların hemen hemen hepsinde sınıflar boşaldı. Yazılı ve sözlü sınavları başarıyla tamamlayan öğrenciler okulun önünden bile geçmiyor. Maddi durumu iyi olanlar dershaneye gidiyor, dar gelirliler ise evlerinde ders çalışıyor.''
''Derslere girmemek başarıyı getirmez"
Büyükfırat, öğrencilerin devamsızlık haklarını kullanarak aslında doğru bir yöntem izlemediğini vurguladı.
Okulda verilen eğitimin, son derece önem taşıdığını ifade eden Büyükfırat, şunları kaydetti:
''Sınav soruları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatı ve tavsiye edilen kitaplardan geliyor. Bu nedenle devamsızlığı başarılarına değil, başarısızlıklarına neden olur. Çocukların bunu bilmeleri gerekir. Özellikle SBS'ye girecek öğrenciler için sorular kendi müfredatlarından, MEB'in tavsiye ettiği kitaplardan çıkıyor. Bu nedenle devamsızlık yapmaları aleyhlerine oluyor. Liselerde de aynı şekilde, özellikle branşlaşma olduğu için matematik, geometri, Türkçe, edebiyat soruları çocukların okuduğu kitaplardan geliyor. Derslere girmemek başarıyı getirmez.''
İyi derece almak için çabalıyorlar
Özel Dershaneciler Birliği Başkanı Faruk Köprülü de rapor alan öğrencilerin vakitlerini, dershane ya da evlerinde ders çalışarak geçirdiğini belirtti.
Öğrencilerin yaklaşan sınav maratonunda daha iyi derece yapmak için çabaladığını ifade eden Köprülü, ''Üniversite sınavlarına girecek öğrenciler, günlerini dershane ve evlerinde ders çalışarak geçiriyor'' dedi.
Öğrencilerin, dershanelere ilgisinin her geçen arttığını ifade eden Köprülü, ''Sınav tarihinin yaklaşmasıyla deneme sınavlarımız da çoğaldı. 2-3 günde bir deneme sınavı yapılıyor. Kalan zamanlar ise sınav çözümlemesi ile geçiriliyor'' diye konuştu.