"Sınav bilimsellikten uzak"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Pazar günü yapılacak ÖSS'de yüz binlerce gencin yarıştırılacağını söyleyerek, "Öğrencilerin geleceğini sadece 3 saatlik bir sınavda alınacak sonuçla belirlemek hem dramatik hem de bilimsellikten çok uzaktır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Pazar günü yapılacak ÖSS sınavı ile ilgili bir açıklamada bulundu. Yüz binlerce gencin, yıllarca çalışmanın sonucunda sadece 3 saatlik bir sınavla, "yarıştırılarak" tamamlayacaklarını ifade eden Kılıç, "Bugüne kadar yapılmış sınavların işlevine ve sonuçlarına bakıldığında, eğitim sistemindeki eşitsizlik ve adaletsizliklerin açık bir şekilde sınav sonuçlarına yansıdığı görülmüştür. Eğitim sisteminin ilk yıllardan itibaren yarattığı eşitsizlikler sonucu ekonomik anlamda avantajlı durumda bulunan küçük bir öğrenci kesimi ile karşısında sorunlarla, sıkıntılarla dolu bir eğitim sürecinden gelen gençlerin gireceği bir sınavın sonucundan eşitlik ya da adalet beklemek mümkün değildir. Öğrencilerin geleceğini sadece 3 saatlik bir sınavda alınacak sonuçla belirlemek hem dramatik hem de bilimsellikten çok uzaktır. Bir sorunun doğru ya da yanlış yanıtlanmasının girilecek okulu belirlediği, en küçük hatanın telafi edilmesinin mümkün olmadığı sınav baskısı, gençleri ve ailelerini psikolojik açıdan son derece olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.
 

Öğrenci ve velilere öneriler

Eğitim-Sen olarak, sınava girecek öğrencilere ve velilerine öneriler sunan Kılıç, önerileri şu şekilde sıraladı:

"-Öncelikle sınavların öğrenciler ve veliler açısından bir ölüm-kalım meselesi olarak görülmemesi gerekmektedir. Böylesi bir yaklaşım, öğrenciler üzerinde yoğun bir psikolojik baskı yaratmaktadır.

-Sonuçta yapılan bir eleme sınavıdır. 3 saate sıkıştırılan bu sınavın sonucunu kimse, kendisi için ne her şeyin başlangıcı, ne de dünyanın sonu olarak görmemelidir.

-Sınavdan önce öğrenciler, zihinlerinde geçmişte yaşadıkları başarısızlıkları değil, başarılarını düşünmeli, mümkün olduğu kadar rahat olmaya çalışmalı ve kendilerini bu şekilde pozitif olarak motive etmelidir.

-ÖSS, sadece bilgilerin değerlendirildiği bir sınavdır. Sınav, öğrencilerin kişiliğinin değerlendirilmesi değildir. Bu nedenle öğrenciler, sınavı bir kişilik değerlendirmesi olarak görmemelidir.

-Öğrencilerin sınavı, mümkün olduğu kadar bir sinir savaşına dönüştürmemeleri, 'ya başarısız olursam' gibi negatif ruh hali içine girmemeleri lehlerine olacaktır.

-Sınava girecek öğrencilerin, öncelikle bildiklerinden emin oldukları sorulardan başlamalarını ve zamanı mümkün olduğu kadar iyi kullanmalarını öneriyoruz."