Sınav belirsiz ÖSYM ‘başsız’

Değiştirilecek olan üniversiteye giriş sınavı yaklaşsa da sınavı yapmakla yükümlü olan ÖSYM, bir başkanı olmadığı için harekete geçemiyor.

Ozan Çepni

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), YGS-LYS ayrımının kaldırılacağı, tek hafta sonunda çoklu oturum ile yeni üniversite giriş sınavı yapılacağını açıklasa da, aylar öncesinden hazırlanmaya başlanması gereken sorular, kitapçıklar ve sınavın uygulanma esasları için ÖSYM’ye herhangi bir talimatın da ulaşmadığı öğrenildi.

Kapıyı tam kapatmamıştı

Geçen eğitim dönemindeki LYS ile YGS’de yaşanan krizlerin ardından istifa etmek zorunda kalan Prof. Dr. Ömer Demir’in, istifasının 1 aydır kabul edilmediği de gelen bilgiler arasında. İstifa kararını açıklarken “İstifamı ilgili makamların takdirine sundum, sonucunu bekleyeceğim” diyerek kendisi için açık kapı bırakan Demir’in, istifanın ardından izne ayrılmayışı ve Başkanlık koltuğunda göreve devam etmesi de  tartışılmaya başlandı. Demir’in yeni üniversite sisteminde aktör olarak yer almayışı da görevine devam edemeyeceği yönünde yorumlara neden oldu.

Erdoğan’dan veto

YÖK, Demir’in yerine vekâleten de olsa bir atama yapmazken, yeni başkan için hazırlanan aday listesinin ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından veto edildiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, ÖSYM Başkanlığı için öne çıkan isimlerden Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Erdoğan’ın onayından geçemeyince YÖK alternatif arayışına başladı. ÖSYM’de ise yaşanan başkan krizi yeni modelin bu yıl uygulanabilmesini de zora soktu. Edinilen bilgiye göre, yeni üniversite sınav modeli için YÖK ile ÖSYM arasında henüz bir toplantı bile yapılmadı. Hazırlıkların başlayamamış olmasının bir nedeni de yeni sınav modelinin tamamlanmaması. Bu noktada ÖSYM başkanlığı görevi de en kritik noktada bulunuyor. YÖK’ün yeni sistemi bu yıla yetiştirmesi için ya istifası masada olan başkan ile bir an önce göreve devam kararı alması ve yeni modeli tartışmaya başlaması ya da atama yapacak ise en geç ekim ayı ortasına kadar yeni başkanın göreve başlaması gerektiğinin de altı çiziliyor.

Sorular nasıl hazırlanıyor?

ÖSYM, sınavlar için sorulacak soruların her birinin sayısının 10 katı kadar sorudan, “şifreli soru havuzu” oluşturuyor. Havuzdaki sorulara “kriptolu cihazlarla” ulaşılabilirken, sınav temel olarak akademisyenlerden oluşan bir kurulun testin içeriğini belirlemesiyle başlıyor. Belirlenen içerikler ile soru yazımı ve yazılan bu soruların denetlenmesinin ardından da işlem tamamlanıyor. Bu kapsamda her soru en az 3 farklı akademisyen tarafından denetleniyor. Denetimi geçen sorular soru havuzuna aktarılıyor. Sınavda çıkacak sorular matbaa aşamasında seçilirken, matbaaya gönderilen soru bankası ilgili sınavda çıkacak soru sayısının yaklaşık 10 katı kadar soru içerecek şekilde hazırlanıyor. Basılı ortamda yapılan sınavlarda soru kitapçıkları kapalı dönemde basılıyor. Kapalı dönem ise, ilgili sınavın bitmesiyle birlikte sona eriyor.