Şimşek: IMF daha esnek olmalı

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dow Jones'e yaptığı açıklamalarda IMF ile görüş ayrılıklarının gidirileceğinden emin olduğunu belirtirken, genel olarak IMF'nin, kendi politika kararlarından çok küresel güçler nedeniyle desteğe ihtiyacı olan ülkelere yardım konusunda daha esnek bir tutum takınması gerektiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

ABD'nin finansal ve borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Davos'taki tartışmalarda küresel ekonominin çöküşünün önlenmesi ve sermaye akımlarının birdenbire durduğu zaman iyi performans gösteren ülkelerin korunması amacıyla uluslar arası likidite kolaylığının oluşturulması istendiğine dikkat çekti.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin de Davos'ta söz konusu kolaylığın önemini vurguladığına işaret ettiği haberinde ayrıca Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye-IMF görüşmelerine ilişkin görüşlerini de aktardı.

 

Türkiye örneği

IMF'nin, halen kotaların aracılığı ile sağladığı 250 milyar dolarlık kaynağı 500 milyar dolara çıkartmak istediğini anımsatıldığı haberde bu konuda Obama Yönetiminin desteğinin "hayati" bir önem taşıdığı kaydedildi. Haberde şöyle denildi: "Böyle bir kolaylığa olan ihtiyacın dramatik bir örneğini, sorumlu bir mali politikası olan ve bankacılık sistemi genelde oldukça iyi bir durumda olarak değerlendirilen Türkiye oluşturuyor."

WSJ, Türkiye'nin, geçen yıldan beri IMF ile görüşmeler sürdürdüğünü anımsatırken "Ancak Türkiye'nin IMF ile başka konular arasında mali ayarlama taleplerine ilişkin karşı karşıya geldiğini" yazdı.

Bu arada, haberde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in, Wall Street Journal'ın "amiral gemisi" olduğu, Dow Jones grubuna yaptığı açıklamaları da yansıtıldı.

Mehmek Şimşek IMF ile görüş ayrılıklarının gidirileceğinden emim olduğunu belirtirken genel olarak IMF'nin kendi politika kararlarından çok küresel güçlerin nedeniyle desteğe ihtiyacı olan ülkelere yardım konusunda daha esnek bir tutum takınması gerektiğini söyledi. Şimşek şunları söyledi: "Döviz likiditesi (hard currency imkanı) sağlanması için bir son borç verme kaynağının olması, esasen dünyanın geri kalan kısmının yararına."
WSJ, IMF'nin katı koşullarının da İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından da vurgulandığına dikkat çekti.