Silikozis'in tedavisi yok ama önlemek mümkün
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, "silikozis"in bilinen en eski meslek hastalığı olduğunu, kömür madenlerinde çalışanlarda görüldüğünü belirterek, "Bunun hiçbir spesifik tedavisi yoktur ama önlem alırsanız, yüzde yüze yakın korunabilirsiniz. Olduktan sonra ise hiçbir şey yapamazsınız" dedi.
cumhuriyet.com.trKılıçaslan, Türk Dişhekimleri Birliği Dergisi'ne verdiği röportajda, madenci hastalığı olan "silikozis"in, Türkiye'de bu şekilde gündeme gelmesinin nedenini, "dünya tarihinde ilk defa tekstil sektöründe görülmesi" olarak değerlendirdi. Hastalığın, kot kumaşlarının kum püskürtülerek beyazlatılması modasıyla 90'lı yılların başından itibaren görülmeye başlandığına dikkat çeken Kılıçaslan, "Normalde silika, tekstil sektöründe maruz kalınan bir madde değil; ancak silikozis çok eski bir hastalık" dedi.
'Başka ülkelerde yaşanmamaıştır'
Kılıçaslan, başka ülkelerde, kot kumlamada silikozis yaşanmadığını, bu işin ciddi anlamda uygulandığı tek yerin Türkiye olduğunu vurgulayarak, şunları ekledi:
"O yıllar Türkiye'nin tekstil, özellikle de kot ihracatının fırladığı yıllar. İlk önce İtalya'da düşünülmüş ama oralarda yasak bu işler; çünkü kum püskürtme işlemi silikozis için en riskli iştir, madenden çok daha risklidir. Avrupa'da yasaklanmıştır. Amerika'da ise ancak özel uzay kıyafeti gibi kıyafetlerle yapılabilir. Kot taşlamanın başka yolları da var. Ama onlar el işçiliği gibi olmuyor. İşçiler binlerce parçayı bir günde işliyor ve işyeri sahibine yüzde 40-50'ye yakın katma değer sağlıyorlar."
"Basit maskeler korumaz"
Eskiden hiç maske kullanılmadığını, şimdi hemen hemen bütün işçilerin maske kullandığını kaydeden Kılıçaslan, "Basit maskeler bunu önlemez. Avrupa standardı olan ince toz maskeleri kullanılması lazım ki, bunları kullanan çok az. Maske bizim için son korunmadır. İlk önce toz olmasını önlemek lazım. Onu geliştiremedin diyelim toz oldu; o zaman tozu oradan hızla uzaklaştıracaksın, mekanın iyi bir şekilde havalandırılmasını sağlayacaksın. Bütün bunları sağladıktan sonra da standarda uygun maske kullanacaksın" dedi.
Türkiye'de meslek hastalıklarıyla ilgili mevzuatın büyük ölçüde yeterli sayılabileceğini; ancak asıl sorunun mevzuatın uygulanmaması olduğunu aktaran Kılıçaslan, mevzuatın uygulanması için işçilerin ve sendikaların devlete baskı yapmaları gerektiğini belirtti.