Şili'de 8,2'lik deprem tsunamiyi tetikledi: 5 ölü

Şili'nin kuzey sahili açıklarında 8.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem iki metrelik tsunami dalgalarına neden oldu. Şili'nin Pasifik Okyanusu sahilinin tamamı tahliye edildi. Ölü sayısı ise 5'e yükseldi.

cumhuriyet.com.tr

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin büyüklüğünü önce 8 olarak açıkladı, daha sonra 8,2'ye yükseltti. Depremin merkez üssünün, Şili'nin Iquique kentinin 99 kilometre kuzeybatısında olduğu belirlendi.  Yerel saatle 20.46'da meydana gelen depremden sonra biri 6,2 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.

Tsunami vurdu

Hawaii merkezli Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Pasifik’te kıyısı bulunan ülkeler için tsunami uyarısı yaptı. İki metrelik İlk dalgalar 45 dakika içinde Şili sahillerine ulaştı. Ölü sayısı şimdilik 5 olarak açıklandı.
Tsunami uyarısının depremden sonraki en az altı saat boyunca geçerli olacağı duyuruldu.

FOTO GALERİ- BÖLGEDE TSUNAMİ ALARMI

Hawaii merkezli Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Pasifik’te kıyısı bulunan ülkeler için tsunami uyarısı yayınladı. Yetkililer tsunaminin Latin Amerika kıyılarında Şili, Peru ve Ekvador'da etkili olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Kıyı şeridinde yaşayanların bölgeyi acilen tahliye etmesi istenirken, yetkililer tsunaminin kıyı boyunca yıkıcı bir hale gelebileceği konusunda uyardı.

Açıklamada, "Bu büyüklükte bir depremin daha uzak sahiller için bile yıkıcı bir tsunami üretebilecek potansiyeli var” denildi.

Sarsıntı sırasında büyük panik yaşayan halk sokaklara döküldü. Birçok Şililinin stadyumlara sığındığı bildiriliyor.

Uyarı kaldırıldı

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 5 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin ağır yaralandığı deprem sonrası ilgili birimlerce tsunami uyarısı verildiğine işaret edilen açıklamada, "Tsunami yüksekliğinin 2 metre olacağı öngörülmüş olup, gerekli değerlendirmelerin yapılmasının ardından Hawai Tsunami İzleme Merkezince uyarı kaldırılmıştır" ifadesi kullanıldı.

BÖLGEYE ÇOK SAYIDA ASKER GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanı Rodrigo Penailillo, Devlet Başkanı Michelle Bachelet'in gelişmeleri yakından takip ettiğini ve halkın güvenliği için her tür önlemi almaya hazır olduğunu söyledi. Penailillo, ordunun yağmaları önlemek için depremden etkilenen bölgeye çok sayıda asker gönderdiğini de belirtti.

Iquique Valisi Gonzalo Prieto, depremde iki kişinin kalp krizi geçirerek öldüğünü söyledi.

300 KADIN MAHKUM HAPİSHANEDEN KAÇTI

Şiddetli sarsıntı sonucu elektrik direklerinin devrilmesiyle binlerce kişi elektriksiz kalırken bir havaalanı ağır hasar gördü, birçok yerde de yangın çıktı. Depremin neden olduğu heyelanlar yüzünden yollar kapandı.

Iquique kentinde yaklaşık 300 kadın mahkum, hasar gören hapishaneden kaçtı.