Şile'de yük gemisi battı
Şile'de 12 personeli olan kömür yüklü gemi battı. Arama çalışmalarında bir kişinin cesedine ulaşıldı, 4 mürettebat da kurtarıldı. Kilyos'da da bir gemi sürüklendi. Bir kurtarma gemisi ise fırtına nedeniyle kayalıklara çarptı.
cumhuriyet.com.trŞile açıklarında 12 mürettebatı bulunan yük gemisi fırtına sebebiyle battı. Gemide 11 Ukraynalı ve 1 Rus mürettabatın bulunduğu belirtildi.
Solna Denizcilik Şirketi'ne ait ''Volgo-Balt 199'' adlı St. Kitts Nevis bandıralı 2 bin 516 grostonluk 110 metre boyundaki geminin, AIS sinyali ve iletişimi saat 10.20 civarında Şile açıklarında kesildi.
Bunun üzerine İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nce ''Kıyı Emniyeti-1'', ''Kıyı Emniyeti-3'' ve ''Kurtarma-4'' römorkörü bölgeye sevk edildi. Gemiden en son saat 10.30 itibariyle ''EPİRB'' sinyali alındı.
Şile'de alabora olan tahlisiye botundaki 4 personelden biri öldü, biri yüzerek karaya çıktı.
Şile'de batan geminin kaybolan 7 mürettebatı ile kayalıklara çarparak parçalanan tahlisiye botunun 3 personelini arama çalışmalarının bugünkü bölümünden sonuç alınamadı.
Akşam saatlerinden itibaren gece görüş kamerası olan helikopterlerle bölgede arama çalışması yürütüldü. Hava muhalefetine rağmen yürütülen çalışmalarda, kayıplarla ilgili herhangi bir sonuç alınamadı.
Arama çalışmalarının bugünkü bölümü sona ererken, sabah saatlerinden itibaren tekrar detaylı bir aramanın başlatılacağı öğrenildi.
Öte yandan, alabora olan botun personelini kurtarmak isteyen bir balıkçı da hayatını kaybetti.
Gemideki 12 mürettebatın 7'sinin isimleri belirlendi
Rusya'dan Antalya'ya kömür taşıyan yük gemisinin sabah saatlerinde Şile'nin 12 mil açığında batmasının ardından bölgede ekipler tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sonucunda geminin 12 mürettebatından birinin cesedine ulaşıldı, 4'ü de sağ olarak kurtarıldı. Gemide bulunan 12 mürettebattan 7'sinin isimleri şöyle:
Kaptan Vasyl Vorotyntsev, 3. kaptan Vadim Kyrylov, başmühendis-makinist Murat Kulbarakov, ikinci makinist Igor Dushakov, elektrikçi Igor Karjov, yağcı Oleksandr Malockin, aşçı Oleksandr Kolotun.
Kurtarma gemisi ve botu da kayalıklara çarptı
Arama çalışmalarına katılan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait tahliye botu da alobora oldu. Bir kurtarma gemisi ise fırtına nedeniyle kayalıklara çarptı.
Şile'de batan gemiye yardıma giderken kayalıklara çarparak parçalanan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı tahlisiye botunun personelinin kimlikleri belli oldu.
''Kıyı Emniyeti-7'' adlı hızlı tahlisiye botunun kayalıklara çarparak parçalanmasının ardından kaybolan ve halen aranan 3 kişinin; kaptan Cemil Özben ile personeller Turgay Sarıboğa ve Mehmet Genç olduğu öğrenildi.
Kaybolduktan sonra ekipler tarafından kurtarılan Ahmet Kasarcı'nın ise hastanedeki tedavisinin sürdüğü kaydedildi.
Fox TV kameramanı Soner Dabağ, alabora olan botu görüntüledikten sonra limana vuran dalganın etkisiyle düştü. Kameraman hastaneye kaldırıldı.
Kilyos'ta sürüklenen gemi
Makine arızası nedeniyle Kilyos açıklarına sürüklenen ve kıyıya yakın bir yerde demir atan ''Antigua & Barbuda'' bandıralı ''BBC Adriatic'' isimli gemi, kendi imkanlarıyla kurtuldu.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kilyos Sahili'nde kıyıya yakın bir yerde demir atan gemi, kendi imkanlarıyla kurtularak, açığa doğru gitmeye başladı.
Geminin kaptanı, kendisiyle irtibata geçen yetkililere, karaya oturma tehlikeleri kalmadığını ve açığa doğru yol aldıklarını belirtti. Müdahale etmek için bekleyen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, bu gelişme üzerine olay yerinden ayrıldı.
Poyraz rotaları değiştirdi
Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 62 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yollarına devam edemeyince, rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahiline çevirdi.
Dalgalar 5,5 metreye ulaştı
Zonguldak'ta, hızı saatte 90 kilometreyi geçen rüzgar nedeniyle denizdeki dalgaların boyu 5,5 metreye ulaştı.
Kentte yaşanan fırtına nedeniyle etkili olan dalgalar, Zonguldak Limanı'ndaki mendireği aştı. Hava şartlarının kötü olması nedeniyle kentteki balıkçılar denize açılamadı.
Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kentteki fırtınanın bu gece devam edeceğini, kuvvetli yağışın da beklendiğini belirtti.
Dalga yüksekliğinin 5-5,5 metre olarak ölçüldüğünü ifade eden yetkililer, vatandaşların ani su baskını ve sel konusunda dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Alaplı ilçesinde de etkili olan fırtına nedeniyle Alaplı Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) binasının çatısı uçtu.
İlçe merkezinde ağaçlar devrilirken bazı iş yerlerinin reklam tabelaları araçların üzerine düştü.
Bakan Yıldırım'dan açıklama
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ulaşımda, İletişimde, Hayatın İçerisinde Ben De Varım Projesi'nin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şile açıklarında batan gemiyle ilgili gelişmelerin sorulması üzerine Yıldırım, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz kuzey çıkışında özellikle Şile civarında şiddetli fırtına bulunduğunu hatırlattı. Yıldırım, ''7-8 kuvvetinde hava var. Bu tamamıyla bir fırtına. Orada kömür yüklü bir nehir gemisi, 10.20 civarlarında battı. Batan gemide 12 personel vardı. Kurtarma çalışmaları hale devam ediyor'' dedi.
4 kişinin sağ olarak kurtarıldığını bildiren Yıldırım, ''1 kişi ölü, diğerlerini arama çalışmaları devam ediyor. Bu arada arama kurtarma çalışmaları için bölgede bulunan Kıyı Emniyeti'ne ait kurtarma botu da şiddetli hava şartlarından dolayı kayalıklara savruldu, o da battı. Orada da 2 kaybımız var, diğer 3 kişiyi de arama çalışmaları sürüyor. Bölgede bulunan kurtarma çalışmalarına iştirak eden bir balıkçı teknesinden de bir personel maalesef hayatını kaybetti'' diye konuştu.