'Silahlı Kuvvetler güç ve moral otorite kaybına uğradı'
ABD'nin bir numaralı gazetesi Wall Street Journal, komutanların ayrılmasını değerlendirdiği genişletilmiş yorumunda, orduya yönelik olarak on yıl önce düşünülemeyecek olan eleştirel tavrın silahlı kuvvetlerde hızlı bir güç ve moral otorite kaybı yaşandığı duygusu yarattığını yazdı.
cumhuriyet.com.trOrgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının kendi istekleriyle emekliye ayrılmaları dış basında yorum ve haberlere konu olmayı sürdürüyor. Konuyla ilgili gelen ilk dalga haberlerden sonra ikinci aşamada çeşitli basın organlarında değerlendirmeler sürüyor.
Wall Street Journal, konuya ilişkin değerlendirmesini "Orta Doğu Köşesi"nde şöyle yaptı: "Güvenlik uzmanları büyük ölçüde bu hareketin, NATO'da ABD'den sonraki ikinci en büyük ve uzun süre ülkenin hâkim gücü olarak görülen Türk ordusunun, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisiyle giriştiği uzun süreli iktidar mücadelesinde kanatlarının kırpıldığının onayı olduğu görüşünde. Balyoz davasını orduya zarar vermek üzere tasarlanmış bir cadı avı olarak gören Türkiye'nin askeri liderleri arasındaki huzursuzluk ülkede pek gizlenemeyen sırlardan. Ankara'da hafta boyunca General Koşaner'in istifa edebileceğine ilişkin dedikodular yayıldı."
'Silahlı Kuvvetler güç ve moral otorite kaybına uğradı'
WSJ, "2003 yılında İstanbul'daki 1'inci Ordu'nun düzenlediği yıllık bir savaş-oyunu semineri, Balyoz davası iddialarına göre darbeyle ilgili kostümlü provaydı. Suçlanan subaylar savaş oyunlarının iddia edilen darbe planlarıyla bağlantısı olmadığını söylüyorlar. Dava tartışmalı bir şekilde devam ediyor, sanıklar delillerin fabrikasyon olduğu suçlamasında bulunuyor" derken değerlendirmesini şöyle bitirdi: "Ordu medyanın bir bölümü tarafından bu ayın başında yapılan ve 13 askerin PKK'lı militanlarca öldürüldüğü bir operasyon konusunda ateş altına alındı. Sadece on yıl öncesine kadar düşünülemeyecek bu eleştiriler ülkenin silahlı kuvvetlerinin gücünde ve moral otoritesinde hızlı bir kayba uğradığına ilişkin duyguları artırdı."