Şike davasında 6 tahliye kararı

''Futbolda Şike'' davasının tutuklu sanıklarından 6'sının tahliyesine karar verildi.

cumhuriyet.com.tr

Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada verilen aranın ardından alınan ara kararlar açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Abdullah Eker, Abdullah Karakuz, Selim Kımıl, Talat Emre Koçak, Abdullah Başak ve Hakan Karaahmet'in, atılı suçun vasıf ve mahiyeti ile tutuklu olarak geçirdikleri süre göz önüne alınarak tahliyelerine karar verdi.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu diğer tutuklu sanıkların ise bu hallerinin devamına karar verildi. Aziz Yıldırım'ın tahliye talebinin reddedilmesine "Kuvvetli suç şüphesi", "sanık beyanları" ve delillerin toplanmaması, suça ilişkin tanıkların dinlenmemesi ve mevcut delil durumu gerekçe gösterildi.

Mahkeme heyeti, Yıldırım Demirören, Abdullah Avcı ve Mahmut Özgener'in tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

Olaylar çıktı

''Futbolda şike'' davasının duruşmasından tutuklu yargılanan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve diğer Fenerbahçeliler için tahliye kararı bekleyen Fenerbahçe taraftarlarının beklentileri gerçekleşmeyince Çağlayan'daki adliye önünde olaylar çıktı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bekleyen Fenerbahçeli taraftar topluluğunun sayısı özellikle akşam saatlerinden itibaren yoğunlaştı.

Tezahüratlar eşliğinde meşaleler yakarak alanda uzun bir süre bekleyen taraftarlar, tutuklu bulunan başkan Yıldırım'ın yanı sıra kulüp asbaşkanı İlhan Ekşioğlu ve Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan için tahliye kararı beklediler.

Çevik kuvvet ekipleri, çıkabilecek olaylara karşı gün boyunca adliyenin çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kararın açıklanmasının ardından Adliye önündeki alanda bekleyen taraftarlar dağılmaya başlarken, bazı taraftarlar çevik kuvvet ekiplerinin üzerlerine şişe, meşale, patlayıcı madde ve taş atmaya başladı. Çevik Kuvvet müdahale etti. Polis ile taraftarlar arasında ara sokaklarda kovalamaca yaşandı.

Atılan taşlar ve yabancı maddeler nedeniyle aralarında İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcı'nın da bulunduğu 8 polis yaralandı. Çeşitli yerlerinden yaralanan polislerin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bu arada 4 kişinin de gözaltına alındığı kaydedildi.

 

ŞİKE İDDİALARI DAVASINDA GÜNÜN GELİŞMELERİ

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda faaliyet gösteren İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Tamer Yelkovan'ın da aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık Abdullah Eker, rahatsız olduğu gerekçesiyle duruşmaya gelmedi.

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, eski futbolcu Cemil Turan, Alaeddin Yıldırım, Serkan Acar, Mehmet Yenice ve Yavuz Ağırgöl'ün de aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

İddianamede ''Müşteki'' sıfatıyla yer alan Turgay Demircan, duruşmada verdiği ifadede, ''Soruşturma sürecinde emniyete çağırdılar. İki gizli tanık iş yerimin yağmalandığını söylemiş. Ben de böyle bir şey olmadığını söyledim. 'Şikayetçi misin?' dediler. Şeker hastasıyım, yakın gözlüğüm de yanımda yoktu. Bu şekilde bana imza attırdılar ve gönderdiler. Sonradan öğrendim ki söylediklerimi de yazmamışlar oraya. Bu nedenle emniyetteki ifademi kabul etmiyorum'' dedi.

Demircan'ın ifade vermesinin ardından duruşmaya, tutuklu sanık Olgun Peker'in ek savunmasının alınmasıyla devam ediliyor.

Bu arada, duruşma nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'nın içinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salona önceki duruşmalarda olduğu gibi sadece ana bloktan giriş sağlandı. Salona giden diğer koridor ve geçişler güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, asansörlerin de bu katta durması engellendi.

"Şike davası değil"

İddianamede yer alan bazı tapelerde Eskişehirspor'a Trabzonspor'un bir teşvik yaptığını açıkça gördüklerini savunan Yıldırım, ''Trabzonspor'dan Eskişehirspor'a bir milyon artı araba teklif edilmiş. Kim yapmış ben biliyorum ama söylemeyeceğim. Benim görevim değil ama savcılık iyi araştırma yapmamış. Amaç bizleri karalamak. Bu Eskişehir'e giden şahıs kim onu da biliyorum'' dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ekinci'nin ''Kasıtlı yapıldığını düşünüyorsunuz. Kim olduğunu siz söyleyin?'' demesi üzerine Yıldırım, ''Ben söylemeyeceğim. Suç duyurusunda bulunduk zaten'' diye konuştu.

Duruşmadan çıkanların takip edildiği iddiası

İddianamenin Çağlayan'daki adliyede yazıldığını, sonra da organize şubeye gönderildiğini öne süren Yıldırım, ''Organize şubeden bizi dinlemek için duruşmaya da giriyorlar. Duruşmadan dışarıya çıkan insanları da takip ediyorlar'' iddiasında bulundu.
Başkan Ekinci'nin ''Burada basın var, tutanaklar var. Organizenin buraya gelmesine gerek yok'' demesi üzerine Aziz Yıldırım, şu anda bile baskı altında olduklarını ve kendilerini dinlediklerini ileri sürdü.

Yıldırım'ın savunmasına devam ettiği sırada sanık Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in avukatı Fatih Selami Mahmutoğlu söz alarak, ''Geçen duruşmada sorgu tekniği açısından hukuka aykırılık olduğunu düşünüyorum. Trabzonspor ile ilgili yapılan açıklamalara dikkat edecek olursak Trabzonspor ile ilgili iddianamede 2 vaka var. Bunlar 2 maç üzerinden teşvik primidir'' dedi.

Yargılanan bütün sanıkların savunma haklarına saygı gösterdiklerini söyleyen Mahmutoğlu, Heyet Başkanı Ekinci'ye hitaben ''Burada Aziz Yıldırım'ın Trabzonspor ile ilgili isnatları varsa suç ihbarı şeklinde yapabilir. Sorgulamada siz sorarsınız, Aziz Yıldırım cevap verir. Trabzonspor ile ya da başka bir kulüple ilgili şüphe varsa kayıt alınır. İnşallah bu akşam Aziz Yıldırım ve arkadaşları tahliye olur da Trabzon'a maç izlemeye gider'' diye konuştu.

Bunun üzerine Aziz Yıldırım, ''Bir daha hayatımda asla Trabzon'a gitmem. Kimse gidip gitmeyeceğime de karışmasın artık'' diyerek Mahmutoğlu'na tepki gösterdi.
Mahmutoğlu ise sorgulama tekniği açısından sadece bir temennide bulunduğunu ifade ederek, ''Hukuki anlamda talebim Aziz Bey savunmalarını yaparken, kendilerine yöneltilen suçlamalar üzerinden yapmalıdır'' diye konuştu.

''Biz siyasetin içinde olmadık''


Aziz Yıldırım, avukatların bazı şeylerin iddianameye girmediğini göreceğini söyleyerek, savunmasını şöyle sürdürdü:

''Biz siyasetin içinde olmadık. Başbakanı tehdit ettiler. Bununla ilgili tapeler burada. Savcı, adalete güvenmemiz için iddianame hazırlasaydı bir şey diyemezdim. Trabzonspor üzerine iddianameyi kurması gerekiyordu. Trabzonspor, 'Kupayı istiyoruz' dedi. Bursa'dan bir Bakan çıktı dedi ki 'Ligde şaibe var'. Bursaspor şampiyon oldu, sustu. Biz siyasetin içinde yokuz. Tapelerde Sadri Şener ile Mahmut Özgener konuşuyor. 'Başbakanın toplantısına gitmeyelim' diyorlar. Bir tane Fenerbahçe'nin siyasete yönelik sözü var mı? Yok, ama Aziz Yıldırım yargılanıyor. Böyle bir şey var mı ya?''

Teşviki önlemek için çalıştıklarını, ancak 10 aydır tutuklu olduklarını belirten Yıldırım, ''Herkes bize vuruyor. Ben kimin ne olduğunu biliyorum ama susuyoruz. Açıklarsak kimlere neler olacak ama açıklamıyorum. Hepimiz yargılanalım, sporu yargılayalım'' diye konuştu.

''Bu iddianame, çöp tenekesine gidecek bir evraktan başka bir şey değil'' diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu dava çok önemli. Ben şike veya teşvik yaptıysam Bucaspor maçı niye iddianamede yok? Maalesef bizi hapiste tutmak ve Fenerbahçe'yi ele geçirmek için hazırlanan bir iddianamedir. İddianame böyle hazırlanmaz. Samimi arkadaşların telefonları dinlenildiği için anlamlar başka yöne çekiliyor. Eskişehirspor ile ilgili hiçbir şey yapmadık. O gün Fenerbahçe de Eskişehirspor da sezonun en iyi maçını oynamıştır. 'Maçların içinde bir şey yok' diyoruz. Bunu gözlemci, hakem raporları söylüyor. Sahanın dışında bir şey varsa sahanın içinde de vardır. Bir Bakanın Sadri Şener ile konuşması var. Telefonda diyor ki 'Telefonda konuşmayalım.' Bir Bakan bile konuşamıyorsa ne olacak?''

''Büyük Fenerbahçe ile başkanın ayrılığına son verilsin''

''Böyle şike davası olmaz. Net delilleri ortaya koymaları lazımdı. 10 ay yattık. Neler olacağını da bilmiyoruz'' diyen Aziz Yıldırım, davanın sanıklarından Olgun Peker ile kendisini bağlamaya çalıştıklarını, ancak aralarında bir tane bile telefon tapesinin bulunmadığını söyledi.

Davada kendilerinin haricinde herkesin tahliye olduğunu anlatan Yıldırım, ''Şikeyi de anladığım kadarıyla tek başımıza yaptık. İddianameye konu tüm maçları ayrıntılarıyla açıkladığımı düşünüyorum. Bu maçlarda şike ve teşvik eylemlerine ilişkin bir kanat hükmüne ulaşılmadıysa, büyük Fenerbahçe ile başkanın ayrılığına son verilsin'' dedi.
Mahkemenin, tutukluluk halinin devamına karar verecekse bunu gerekçelendirmesini talep eden Yıldırım, ''Fenerbahçe aleyhinde yürütülen bu kadar propagandaya rağmen sizden tahliye kararı bekliyoruz. Sizin bu ortama rağmen bu karara imza atabilecek cesaret ve karaktere sahip olduğunuza inanıyoruz. Tüm acıların bir gün yalanlar gibi son bulacağını ifade etmek istiyorum'' diyerek ek savunmasını tamamladı.


Tutuklulukların devamı istendi

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanık ve avukatların taleplerinin alınmasının ardından görüşünü açıklayan savcı Ermertcan, tanıkların tam olarak dinlenmemiş olması ve istenen ceza miktarları göz önüne alınarak, tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Altayspor, Bucaspor, futbol yorumcusu Erman Toroğlu ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun müdahillik taleplerinin kabul edilmesi yönünde görüş bildiren savcı Ermertcan, dinlenilmemiş tanıkların ifadesinin alınmasını talep etti.