Şikayet ediyoruz ama...

RTÜK, "Televizyon İzleme Eğilimi Araştırması 2"nin sonuçlarını yayınladı. Buna göre, Türk halkının yüzde 20'si 3 saatini televizyon başında geçiriyor. Haber ve yerli diziler izlenme oranlarında liderliği ele geçirirken; en fazla şikayetçi olunan programların başında kadın kuşak ve izdivaç programları geliyor. İzleyicinin ekranlarda görmekten en fazla rahatsız olduğu görüntülerin başında ise şiddet görüntüleri yer alıyor.

cumhuriyet.com.tr

RTÜK Başkanı Zahid Akman, düzenlediği basın toplantısı ile "Televizyon İzleme Eğilimi Araştırması 2"nin sonuçlarını açıkladı. 21 ilde, 2 bin 570 kişiyle, yüz yüze yapılan görüşmelerle yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
 

5 kişiden biri 3 saatini TV başında geçiriyor

Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 20,5'i üç saatini televizyon başında geçiriyor. Dört saat televizyon izleyenlerin oranı yüzde 16,4, altı saat televizyon izleyenlerin oranı yüzde 15,8, beş saat televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 12,7 olarak gerçekleşiyor. Televizyon yayınlarının en fazla izlendiği zaman dilimi ise 'prime time' olarak nitelendirilen 18.00 ile 21.00 saatleri arası. Bu dilimde televizyon izleyenlerin oranı yüzde 70,9, 21'den sonra televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 63,3 olarak belirlendi. Akman bu sürede televizyonların çok fazla reklam aldığını, bunun da izleyicinin şikayetine konu olduğunu söyledi. Araştırma sonucuna göre izleyici televizyon ekranlarında en fazla haber programı seyrediyor. Haber programı izleyenlerin oranı yüzde 48,5 olurken, yerli dizi izleyicisinin oranı yüzde 40,9, dini program izleyenlerin oranı yüzde 26,4, belgesel izleyenlerin oranı yüzde 25,8, açık oturum izleyenlerin oranı yüzde 18,9, spor programı izleyenlerin oranı ise yüzde 18,7 olarak ortaya çıktı.
 

Hem en fazla şikayet ediliyor hem de en fazla reytingi alıyor

Araştırmada kadın ve izdivaç programları yüzde 63 oranı ile izleyicinin ekranda görmek istemediği programların başında yer aldı. Magazin programları, spor programları, gerçek hayat hikayeleri sırasıyla ekranda görülmesi istenmeyen programlar olarak sıralandı. RTÜK Başkanı Akman, bu tarz programların her ne kadar en çok şikayet edilen programlar başında yer alsa da en fazla reyting alan programlar olduğunu söyledi. Akman, "Bunlar iyi reyting alıyor ki yayında kalıyor. Vatandaşlar hem izleyip hem şikayet ediyorlar. Bu da bence uzmanlarca araştırılmalı" dedi.
 

En fazla şiddet görüntüleri rahatsız ediyor

İzleyicinin ekranlarda en çok rahatsız olduğu görüntülerin başında ise şiddet görüntüleri geliyor. İzleyicilerin yüzde 89,3'ü en çok şiddet görüntülerinden rahatsızlık duyduğunu açıklarken bunu sırasıyla müstehcen görüntüler, tecavüz mağdurlarının görüntüleri, aile kavgaları, tekrar görüntüler ve cinayet görüntüleri takip ediyor.

Araştırma izleyicinin kitle iletişim araçlarına olan güvenini de ortaya çıkardı. Buna göre televizyon kanallarına güvenmeyenlerin oranı yüzde 42,2 olarak belirlenirken, güven duyanların oranı yüzde 32,6 olarak gerçekleşti. 2006 yılı sonuçlarını hatırlatan Akman, 2006 yılına göre televizyonların yüzde 10, radyoların yüzde 5, gazetelerin ise yüzde 10 civarında güven kaybına uğradığının ortaya çıktığını ifade etti.
 

En çok izlenen Kanal D

İzleyicinin en fazla takip ettiği kanal ise Kanal D olarak belirlendi. Kanal D yüzde 62,1 ile birinci sıradayken, Show TV yüzde 56,8, ATV yüzde 48,3, Star yüzde 29, STV yüzde 21,5, TRT kanalları yüzde 19,9, Kanal 7 yüzde 15,1 oranında izleniyor. Kanal D dizi, haber, kadın programlarında da en fazla izlenen kanal olarak ortaya çıkıyor. Spor programlarında ilk sırayı TRT alırken, dini programlarda ise STV en çok izleyici toplayan kanal olarak belirlendi.
 

Yayınlar en fazla uydu ile izleniyor ancak denetlenmesi zor

Araştırma sonucuna göre; Türkiye'de yayınlar yüzde 67,3 oranı ile en yüksek olarak uydu antenleri ile izleniyor. Normal antenle yayınları izleyenlerin oranı yüzde 29,9, kablolu yayından televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 8,9. RTÜK Başkanı Akman, uydu ve çanak antenlerin özellikle yurt dışından gelen mahsurlu yayınları da içerebileceğini bildirerek "Bu yayınları kontrol etmekte güçlük çekiyoruz. Ve burada en fazla tehlikeye de çocuklar maruz kalıyor. Çanak anten yayınlarının azaltılması için yayınların normal antenle de izlenebilir düzeye getirilmesi gerekiyor" dedi.