Şiir ve eylemle geçen 50 yıl

Ataol Behramoğlu’nun 50. sanat yılı önceki gece Fulya Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Geceye edebiyat, sanat, siyaset dünyasından birçok isim katıldı.

cumhuriyet.com.tr

Gülsen Tuncer ile Orhan Kurtuldu’nun sunduğu etkinlikte genç piyanist Utku Asan “Ustaya Küçük Bir Armağan” isimli eseri çalarken Edip Akbayram, Timur Selçuk, Sadun Aksüt, Vedat Sakman ve Haluk Çetin, Ataol Behramoğlu’nun şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirdi.

Gecede konuşma yapan Doğan Hızlan, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Uluslar büyük evlatlarıyla soluk alır” dizesini hatırlatırken “Türkiye şairlerle soluk alır” dedi. Hızlan, Behramoğlu’nun şiiriyle ilgili “Şiir bütün hayatı kapsar. Behramoğlu da bir yürüyüşten, bir kavgadan bahsederken sevgilisinin de adını anar. Sırf devrim, isyan anlayışında onun şiirlerini okumak, onu tek odaya hapsetmek, ona kötülük yapmak demektir” ifadelerini kullandı.

Geceye, sanatçı dostları ve siyasiler de mesajlarla katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gönderdiği mesajı CHP’nin kültür ve sanattan sorumlu genel başkan yardımcısı Ercan Karakaş okudu. Kılıçdaroğlu mesajında “50 yıl boyunca yazdıklarıyla, şiiriyle ve eylemiyle aydınlanma ve özgürlük mücadelesine yaptığı katkılar çok büyüktür. Onun ve tüm sanatçılarımızın
ifade ve yaratma özgürlüğünün tam olduğu, sanatın ve sanatçının kamu tarafından desteklendiği bir Türkiye’de yapacakları çok şey olduğuna inanıyorum” dedi. Gecede, Nebil Özgentürk’ün hazırladığı, seslendirmesini Çetin Tekindor’un yaptığı belgesel film de gösterildi.

Şairin dostlarından Haluk Şahin tanışmalarını anlatırken “Şiir püskürten bir gayzer gibi aramıza katıldı” dedi. Türkiye’de şairlerle ilgili güzel sözlerin genellikle onlar öldükten sonra söylendiğini belirten Şahin “Bir şairin yaşarken badem gözlü olduğunu öğrenmesi güzel bir olay. Ataol’un şiiri hakikidir. O, şiirlerinin bedelini ödemeye her zaman hazır yaşamıştır; zaman zaman ödemiştir” diye konuştu.

Gecenin sonunda Behramoğlu, ilk kitabının yayımlanmasının üzerinden 50 yıl geçtiğini belirtti. “Şiir duyguda, düşünmede, insan olmakta derinleşmektir” diyen şair yazdığı dizelerden örnekler vererek bu dizelerde yaşanmışlığın izlerinin olduğunu söyledi. “Bu akşam buraya şiire geldiniz” diyen Behramoğlu “Türkiye, Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum” şiirini okudu.

Etkinlik kapsamında fotoğraf sanatçısı İsa Çelik’in çektiği Behramoğlu fotoğraflarından bir sergi de katılımcıların beğenisine sunuldu.