"Sigortasız çalışanların sayısı 900 bine yükseldi"
ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, "Sigortasız çalışma, toplumda ekonomik ve sosyal yaralar açıyor. Bu nedenle, kayıt dışı istihdam bir an önce kontrol altına alınmalıdır" dedi.
cumhuriyet.com.trEsnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus yaptığı yazılı açıklamada, sigortasız çalışanların sayısının 900 bine yükseldiğine işaret etti.
Sigortasız çalışmanın, toplumda ekonomik ve sosyal yaralar açtığını ifade eden Çelikuş, bu nedenle kayıt dışı istihdamın bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
Sigorta primlerinin düşürüldüğü taktirde sigortasız çalışan sayısının azalacağını kaydeden Çelikuş, sigortasız işçi çalıştırmanın Türkiye için pek çok zararı olduğu ifade etti. Çelikus, "Sigorta primlerinin yüksek oluşu nedeniyle esnaflar, sanatkarlar, KOBİ'ler çalıştırdıkları kişilerin primlerini ödeyemiyor. Primler makul bir düzeye indirilebilirse, kayıt dışı istihdam azalacak, çalışanlar da sosyal güvenlik kapsamına giren haklarından faydalanabilecektir" dedi.
Sigortalı istihdam ile üretimin kalitesinin artacağını, çalışanların yaşam standardının yükseleceğini, işverenlerin daha kolay personel bulabileceğini ve bütün bunların da devlete bir katma değeri olacağını belirten Çelikuş, kayıtlı istihdam oranının mutlaka yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
Sigortasız çalışanların hem kendi, hem aileleri için kaygıları var
Sigortasız çalışanların hem kendi, hem aileleri için kaygıları olduğuna dikkat çeken Çelikus, "Sigortasız çalışan kişiler üzerilerindeki gelecek kaygıları nedeniyle verimli çalışmada ve kaliteli üretim gerçekleştirmede zorlanmaktadır. Aynı zamanda uzun süreli çalışmadıkları için de kalifiye eleman sınıfına geçemiyorlar. Düşük ücretle ve güvencesiz olarak çalışmak hem kendi, hem aileleri için olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. Bu duruma ekonomin yanında sosyal olarak da bakılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Çelikus ayrıca, önceki yıla nazaran işsiz sayısının 547 bin kişi azalmasının umut verici bir gelişme olduğunu belirterek bir yıl önce işgücü piyasasında bulunmayan 650 bini aşkın 'ev kadını', 'iş aramayan', 'emekli' ve 'çalışamaz halde' kişinin çalışma talebiyle iş aramaya başlamasının da dikkate değer olduğunu söyledi.
Meslekş yeterlilik belgesine sahip kişilerin işveren payları hazine tarafından ödeniyor
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıkladığı üzere, mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin istihdam edilmesi halinde 1 yıl süreyle işveren paylarının Hazine tarafından karşılanacak olmasının da örnek bir karardır olduğunu belirten Çelikus, bakanlığın sigorta priminde de indirim gerçekleştirmesinin büyük bir adım olacağını kaydetti.