Sigarasız hayata 'merhaba'

Kapalı yerlerde sigara içme yasağı bugün başlıyor. Sigarasız hayata “merhaba” denilecek bu ilk günde, tiryakiler kara kara düşünürken önümüzdeki süreçte neler yaşanacağı da merak konusu. Sağlık Bakanlığı 4 bin personel ile sıkı denetim yapacak.

cumhuriyet.com.tr

Kapalı yerlerde sigara içme yasağı bugün başlıyor. Sigarasız hayata merhaba denilecek olan bu ilk günde, tiryakiler kara kara düşünürken, önümüzdeki süreçte neler yaşanacağı da merak konusu.

Uzmanlar, tiryakilerin yasak ile bir müddet zorluklar yaşayacağını, ardından sigarayı bırakmak için profesyonel desteklere başvurma yoluna gideceklerini belirterek Yasak, uzun vadede halk sağlığı üzerinde olumlu geri dönüşümlere neden olacakgörüşünde birleştiler. Sağlık Bakanlığının 4 bin personel ile denetimlerine başlayacağı yasak kapsamında sıkı denetimlerin yapılacağı belirtiliyor.


Kahveciler yargıya gidiyor

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu ise sigara yasağı için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Menekşe, 19 Temmuzda kapsamı genişletilerek uygulanacak sigara yasağı nedeniyle kahvehanecilerin zor duruma düşeceğini, birçoğunun işini bırakmak zorunda kalacağını iddia etti. Türkiye genelinde genişletilen sigara yasağından 70 bine yakın kahvehane ve çay ocağı gibi işletmenin olumsuz etkileneceğini ifade eden Menekşe şunları söyledi:

Bu işletmelerde 200 binin üzerinde çalışan var. Kahvehanelere gelenlerin yüzde 95i sigara içiyor. Bu durumda yasak uygulamaya konulduğunda bu işletmelerin müşterileri kesilecek. İşletmeler iş yapamaz duruma geldiğinde tek tek kapanmak zorunda kalacak. Bu durumdan çok geniş bir kitle etkilenecek. Bu nedenle biz bu yasaya karşıyız. Muhalefet partilerine yasanın çıkarılmasının engellenmesi için başvurduk, ama olumlu sonuç alamadık. Yapacak bir şeyimiz kalmadı. Şimdi yasak uygulamaya geçildikten sonra mahkemeye başvurmaya hazırlanıyoruz.


‘Milii Bayram olsun'

Sigara yasağının mimarı, eski Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Bülent Akarcalı ise yasalaştırma çalışmalarına 1987 yılında başlanan sigara yasağına işaret ederek, “2009’a kadar 22 yıl sürdü. Çıkardığımız kanunlar veto edildi, Amerikadan lobiciler geldi. Bu aşamaya gelmek gerçekten son derece zor oldu. 19 Temmuz milli bayram olsunçağrısında bulundu.


Yasak dış basında

İngilterede yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiyede kapalı yerlerde bugün uygulanmaya başlayacak sigara yasağını, “Türkiye, kahve müdavimi tiryakileri dışarı çıkardıbaşlığıyla duyurdu.

Osmanlı padişahı Sultan IV. Muratın döneminde de ahlak dışı, dinle uyumsuz ve kışkırtıcıbulunan sigaranın içilmesine karşı idama varan katı yasaklar uygulandığını hatırlatan gazete, tiryaki Türklerin bugünden itibaren kahveler, restoranlar ve barlar gibi iç mekânlarda sigara içilmesini yasaklayan ikinci bir uygulamayla karşı karşıya bulunduğunu yazdı.