"Sigara yasağı astımlı hastaların işsizliğini önledi"

Topaks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Erkan, "Hastalarımız, yasa öncesinde sigara dumanından dolayı kriz geçirdikleri için iş yerlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlardı" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Feyza Erkan, astım hastalarının, kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun uygulamaya girmesinden önce sigara dumanından dolayı iş yerlerinde devamlı kriz geçirdiklerini, bu nedenle birçok insanın işini bırakmak zorunda kaldığını belirterek, yasanın astım hastalarının işsiz kalmasını önlediğini söyledi.

Aynı zamanda Toraks Derneği Astım Çalışma Grubu'na da başkanlık yapan Erkan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişinin astım hastası olduğunu, astımın ''vücuttan tamamen yok edilmesi'' şeklinde bir tedavisinin bulunmadığını, ancak astımı ortaya çıkaran faktörlere dikkat edilerek krizin engellenebildiğini ve hastalığın ilaçlarla tam olarak kontrol altına alınabildiğini bildirdi.
4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa'yı desteklediklerini bildiren Erkan, hastaların en ufak sigara dumanında astım krizine girdiğini, devamlı krize giren hastaların hayati tehlikeler atlattığını dile getirdi.

Astım hastalarının yasa öncesinde sosyal hayatlarının kısıtlandığını ifade eden Erkan, şunları söyledi:
''Hastalarımız, yasa öncesinde sigara dumanından dolayı kriz geçirdikleri için iş yerlerinden ayrılmak zorunda kalıyorlardı. Çünkü, devamlı kriz geçiren bu hastalara ilaç da fayda etmiyordu. Bu yüzden işlerini terk etmek zorunda kalıyorlardı. Ancak bu yasa çıktıktan sonra hiçbir astım hastası işini terk etmek zorunda kalmadı. Sigara yasağı, sigara bırakma oranını çok yükselti. Bu yasa korunmalı.''


Astımın nedeni

Sigara içilen bir ortamda bulunan bir hastanın astımının asla ilaçlarla kontrol altına alınamadığını dile getiren Erkan, şunları kaydetti:
''Bu kişiler, sürekli kriz halinde yaşamlarını sürdürüyor. Astımın nedenini tam olarak bilmiyoruz. Kalıtımsal faktörler var ama her kalıtsal astım geni olan kişi de bu hastalık gelişmiyor. Örneğin genetik riski olan çocuğun annesi ve babası sigara içiyorsa, o çocukta astım ortaya çıkıyor. Genetik olarak bir astım riskiniz olmasına rağmen, evinizde sigara içilmediği takdirde astımınız ortaya çıkmıyor.''

Olimpiyatta derecelere giren astım hastası atlet ve yüzücülerin bulunduğunu kaydeden Erkan, hastaların doğru ilaç kullandığı ve yaşamlarına dikkat ettikleri takdirde normal kişiden daha fazla performans sergileyebildiklerini vurguladı.

Birçok meslekte astımı tetikleyen tozlar ve gazlar olduğunu aktaran Erkan, ''Hastanın alerjik olduğu maddeler de hastalığı tetikler. Mesela Türkiye'de erişkin hastaların yüzde 50'sinde alerji var. Çocuklarda ise bu oran yüzde 80'dir'' dedi.