Sigara lenfoma riskini arttırıyor
Uzmanlar, sigaranın lenfoma riskini arttırdığını belirterek, doğru zamanda ve doğru tedavi ile bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olacağını söylediler.
cumhuriyet.com.trÜlkemizde yaklaşık 20 bin lenf kanseri (lenfoma) hastası bulunuyor. Dünyada ise hastalık teşhisi konulan yaklaşık 1 milyon kişinin olduğu, her yıl 200 bin kişinin bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Uzmanlar, sigaranın lenfoma riskini arttırdığını belirterek, doğru zamanda ve doğru tedavi ile bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olacağını söylediler.
Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adı. 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü nedeniyle sorularımızı yanıtlayan Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, lenfomanın tanısının kolay olduğunu belirterek “Hastalık genellikle ele gelen koltuk altı, boyun ve kasıklardaki bezeler, gece terlemesi, nedeni bilinmeyen ve düşmeyen yüksek ateş, kilo kaybı gibi belirtilerle kendini ele verir” dedi.
Lenfomanın 40’a yakın alt tipinin olduğunu, farklı davranış özellikleri gösterdiğini anımsatan Özcan, bazı lenfoma tiplerinde hemen tedaviye başlanmasının hayati önem taşıdığını anlattı. Hastalıkta patolojik değerlendirmenin çok önemli olduğunu anımsatan Özcan “Hastalık teşhisinin konulması ile bazı lenfomalarda tedavi oranı yüzde 90-95’e kadar çıkıyor. Bazı çeşitlerinde ise tedavi oranı yüzde 40-50’lerde. Diğer kanser türlerine göre tedaviden çok iyi sonuçlar alınmakta. Hastalıkta erken teşhis ve tedavi çok büyük önem taşımakta” diye konuştu.
Sigara içilmesinin lenfomayı arttırdığını gösteren yeni çalışmaların olduğunu da dile getiren Özcan, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, bağışıklık sistemini bozan hastalıklar, bazı kimyasal maddelere (böcek öldürücü ilaçlar) maruz kalmak gibi durumların lenfomaya yol açabilen bazı risk faktörleri arasında geldiğini, cep telefonundan da kuşkulanıldığını kaydetti.