"Sigara izmariti" yakıyor
İstanbul'da bu yılın 10 aylık döneminde meydana gelen 28 bin 736 yangından 16 bin 965'i, yanık haldeki sigara izmaritinden çıktı.
cumhuriyet.com.trİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Daire Başkanlığı'nca hazırlanan rapora göre, 2009 yılı Ekim ayı sonuna kadar yaşanan 42 bin 608 itfaiye vakasından 28 bin 736'sını yangınlar oluşturdu.
Çıkış nedenlerine bakıldığında, yangınların 16 bin 965'ine yanık halde unutulan veya atılan sigara izmariti, 1968'ine de kibrit, çakmak ya da elektrikli ev aletleriyle oynayan çocukların sebep olduğu görüldü. Elektrik kontağı sonucu 3 bin 855 yangın çıkarken, baca yangınlarının sayısı 1024 olarak raporda yer aldı.
En fazla yangın sırasıyla Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çıkarken, sadece Haziran ayında 6 bin 683 yangın vakası kayıtlara geçti.
Yangın söndürme çalışmalarında ise 5 milyon 833 bin 276 litre su ile 69 bin 616 kilogram köpük kullanıldı.
Bu arada, 2008 yılında meydana gelen 24 bin 889 yangından 13 bin 496'sı yanık haldeki sigara izmariti nedeniyle çıkmış, 1367 yangına da çakmak ya da kibritle oynayan çocuklar sebep olmuştu.
Yurttaşlara uyarı
İBB İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Eğitim Merkezi Amiri Cemalettin Budak, yanık halde unutulan ya da atılan izmaritlerin neden olduğu yangınların kentte çıkan yangınların yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkati çekti.
Yangın çıkmasına neden olan diğer sebeplerin yıllara göre azaldığını belirten Budak, şunları kaydetti:
''Yasalarla sigara içme alanlarının sınırlandırılmasına rağmen sigaranın neden olduğu yangınlar hızla artmaya devam ediyor. Geçen yıl 13 bin 496, bu yıl ise 16 bin 965 yangın sigara nedeniyle çıktı. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olması lazım.
Vatandaşlarımız, araçta seyahat ederken, yolda yürürken veya kapalı mekanlarda yanar vaziyetteki sigara izmaritlerini çevreye atmamalıdır. Aynı zamanlarda balkondan aşağı ya da hastanelerde gizlice içildikten sonra asansör boşluğuna atılan sigara izmaritleri yangına neden oluyor. Bu konularda toplum olarak dikkatli olmamız lazım.''
Budak, evlerde çakmak, kibrit ve elektrikli ev aletleriyle oynayan çocukların da çok sayıda yangına neden olduğunu, bunun için ailelerin çocuklarını bunlardan uzak tutmaları gerektiğini vurguladı.
Böylece çocukların çıkardığı yangınların azaltılabileceğini ifade eden Budak, anaokulu çağındaki çocukların, itfaiye teşkilatlarına yapacakları ziyaretlerle bilinçlendirilebileceğini sözlerine ekledi.