Sigara göz sağlığını bozabilir

İnsan vücudunda pek çok organa zarar veren sigara, göz sağlığını da tehlikeye atabilir. Özellikle sigara içen tiroid hastaları, gözlerini kaybetme riski ile karşılaşabilir. Memorial Ataşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ümit Beden, tiroid temelli göz hastalıkları hakkında bilgi verdi.

cumhuriyet.com.tr

Bazı guatr tipleri bağışıklık sistemindeki bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Bu tür hastalarda görülebilen göz bulguları hem kozmetik hem de fonksiyonel sorunlar oluşturabilen ve hastanın yaşam kalitesini önemli oranda azaltabilen bir tabloya neden olabilmektedir.

Tiroid temelli göz hastalıklarına karşı dikkatli olun!

1. Göz kapağı tutulumu

Hastalığın en sık görülen iki belirtisinden biri, üst göz kapağının yukarı doğru çekilmesidir. Bu tür hastalar, erken dönemde, botoks enjeksiyonu ile tedavi edilebilirler. Geç dönemlerde ise kapağın cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilmektedir.

2. Gözlerin öne doğru çıkması
En sık ortaya çıkan ikinci göz belirtisi, gözlerin öne doğru çıkmasıdır. Bunun nedeni göz arkasındaki yağ ve kas hacimlerindeki artıştır. Bu durum kozmetik olarak rahatsızlık veren boyutlara ulaşırsa veya gözün saydam tabakasında (kornea) kuruma-tahriş meydana getirecek kadar belirgin ise cerrahi tedavi gerekli olur. Bu durumda kemik yapıdaki göz çukurunun genişletilmesi için cerrahi yönteme başvurulur.

3. Yumuşak doku tutulumu
Göz çevresinde ağrı, dolgunluk hissi, kapak torbalanmaları, ışıktan rahatsızlık, kızarıklık ve şişlik gibi yakınmalardır. Hastalığın daha çok aktif döneminde görülen bu belirtiler için kortizon ve ışın tedavisi (radyoterapi) kullanılabilir.

4. Göz dışı adale tutulumu (Şaşılık)
İltihabi reaksiyon, göz küresini hareket ettiren adalelerin genişlemesine ve hareketlerinin bozulmasına neden olur. Bu durumda hastalar çift görmeden ve şaşılıktan yakınırlar. Bu hastalarda ilk aşamada özel prizmatik gözlükler denenebilir. Buna rağmen rahat edemeyen hastalara şaşılık cerrahisi uygulanabilir.

5. Gözdeki saydam tabakanın (kornea) etkilenmesi
Göz kapaklarının aşırı açılması nedeni ile korneada kurumalar meydana gelir. Erken dönemde korneanın kuruması ile gözlerde batma hissi ve görmede bulanıklık başlar. Bu aşamada suni gözyaşı damlaları ve gerekirse göz kapama tedavisi faydalı olur. Bazı hastalarda ise; yukarıdaki önerilere ek olarak kapak cerrahisi faydalı olabilir. Korneanın ileri derecede zarar gördüğü bazı olgularda ise  cerrahi gerekebilir.

6. Görme sinirinin etkilenmesi (Optik nöropati)
Özellikle göz dışı kaslarının genişlediği hastalarda optik sinirin kanlanması ve beslenmesi bozulabilir. Bu durum optik sinirde hasar gelişmesine neden olur. Optik sinirin fonksiyonlarının bozulması tiroid ile ilişkili göz hastalığında acil tedavi gerektiren en önemli problemdir. Bu hastalara gerekli görüntüleme ve diğer tetkiklerin ardından yüksek doz kortizon tedavisi verilebilir. Ardından “Orbital dekompresyon cerrahisi” uygulamak gerekebilir. Optik nöropatinin erken tespit edilmesi tedavi başarısını artıracaktır.

Sigara içilen ortamda kalmayın
Hastalar tiroid hormonlarının seviyesinin kontrol altına alınması ve diğer tiroid bezi ilgili gerekli olabilecek tedavilerin yapılabilmesi için mutlaka bir endokrinoloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. Göz hastalığı gelişme ihtimali ve hastalığın şiddeti sigara kullanımı ile artmaktadır. Bu nedenle hastalar sigara kullanıyor ise bırakmaları önerilir. Hastalar sigara içmese bile sigara içilen ortamda bulunmaları da kendileri için zararlıdır.