Sigara bebeklerdeki gaz sancısını tetikliyor
Sigara içen annelerin bebeklerinde bu sorun iki kat fazla görülmektedir.
cumhuriyet.com.trBebeğinizin ağlama sebebi açlık değilse ve ayaklarını daha çok karnına doğru çekerek ağlıyorsa buna gaz sancıları sebep olabilir diyen Dr. Gözer "Karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma gaz sancısının belirtileri arasındadır" dedi.
“Kolik için sürekli kabul edilebilecek tek bir faktör yoktur ve bu nedenle hiçbir tedavi sürekli rahatlamayı sağlayamaz” diyen Dr. Gözer, bebek için uygunsuz çevre yani anne baba çatışmasının da gaz sancısına neden olabileceğini ifade ederek sözleşine şöyle devam etti:
“Bazı bebekler koliğe hassastır. Gaz yakınması olan bebeklerin yüzde 30 kadarında kolik atakları gelişir. Atakların açlık, aşırı beslenme veya yutulan havanın bağırsağa geçmesi ile ilişkileri gözlenmektedir”.
ANNE-BABA ÇATIŞMASI DA BEBEĞİ ETKİLİYOR
Gaz sancılarının çeşitli nedenlerle oluşabileceğini söyleyen Dr. Gözer, sorunun sindirim sistemine bağlı olarak annenin beslenmesiyle ilişkisi olabileceğini vurguladı.
Dr. Gözer, soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşil biber ve baharatlı yiyeceklerin alerjik reaksiyon geliştirebileceğini ifade etti. Bebeğin huzursuz olmasının da nedenler arasında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Dr. Gözer "Ailede evlilik ile ilgili çatışmalar, annenin bebeğe vakit ayıramaması, bebekle ilgilenememe durumu ve stres risk faktörleridir“ dedi.
Gebelikte sağlık problemleri yaşayan, tramvatik doğum gerçekleştiren annelerin bebekleri de risk taşır diyen Dr. Gözer, bebek için uygunsuz çevre yani anne baba çatışmasının da gaz sancısına neden olabileceğini söyledi.
Dr. Gözer, gaz sancısını önlemek için önerilerde bulundu:
- Emziren anne beslenmesine özen göstermelidir. Sigara, kahve, çay, çikolata, baharatlı yiyecekler, annenin sindirim sorunu yaşadığı besinler, kuru bakliyat, kabuklu deniz ürünleri, turunçgiller, lahana, brokoli, bezelye gibi yiyecekler gaz problemine neden olur var olanı da artırır.
- Bebekler emzirilirken dik pozisyonda emzirilmelidir.
- Yeterli sürede emzirilmeli az veya çok beslemekten kaçınılmalıdır.
-Beslenme sonrası sırtı sıvazlayarak dik pozisyonda ya da parmak uçları ile hafif sırta vurarak gazı çıkartılmalıdır.
-Bebek memede çok uzun süre tutulmamalıdır.
- Biberonla beslerken bebeğin hava yutmadığından emin olunmalı, uygun biberon seçilmelidir. Biberon deliği bebeğin ayı ile uyumlu olmalıdır. Çok hızlı akmamalı ya da emerken zorlanmamalıdır. Eğer gaz ve kabızlık yakınması oluyorsa mama değişikliği yapılabilir. Miktarda bebeğin ihtiyacına uygun olmalıdır.
- Besin alerjisi açısından aile öyküsü olan bebeklerde cilt sorunları, kusma, iştahsızlık, kanlı dışkılama, kilo alamama gibi yakınmalarda varsa süt alerjisi olabileceği unutulmamalıdır. Annenin diyetinden süt ürünleriçıkarıldığında klinik bulgular düzelir.
- Hemen her istediğinde bebeğin kendini güvende hissetmesi açısından emzirilmeli; ancak çok miktarda süt alımı sonrası kusmaları ile birlikte ağlaması oluyorsa bir süre kucakta sakinleştirilmelidir. Kucakta hafif danseder şekilde veya sallayarak, okşayarak görsel, işitsel ve dokunsal uyaranlar faydalı olacaktır. Aşırı sallamaktan kaçınmak gerekir.
- Karınları üzerine yatmak, kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatabilir. Emme isteği fazla olan bebekler beslendikten sonra sakinleşmelerini sağlamak için kısa süreli emzik de verilebilir.