'Şifreli Başkan'ın sorgu günü

AKP, Başbakanlık raporlarında adı ve belediyesi şifrelenerek etik dışı uygulamaları ortaya konan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu için harekete geçti.

cumhuriyet.com.tr

Başbakanlık tarafından hazırlanan raporda bir yakınını özel kalem müdürlüğü görevine getirirek KPSS’den muaflaştırdığı ve ihalelerin başına kendine yakın isimleri getirdiği belirtilen, ili ve ismi “şifrelenen” ancak Cumhuriyet tarafından Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu olduğu kamuoyuna duyurulan belediye başkanı konusunda AKP harekete geçti.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, partisinin her kim olursa olsun, etik dışı işlere bulaşmış isimler konusunda her zaman gerekli adımı atacağını vurgulayarak, bu konuda ödün vermeyeceklerini söyledi. Başkan Uğurlu’nun bugün Genel Merkez’de yapılacak il başkanları toplantısına katılacağını belirten Tanrıverdi, “Kendisinden bu konuya ilişkin bilgi alacağız” dedi. Eldeki bilgilere ve Uğurlu’nun yaptığı açıklamaya göre hareket edeceklerini anlatan Tanrıverdi, “Yargıyı ilgilendiren bir konu varsa zaten basın savcısı soruşturma açıyor ve süreç takip ediliyor. Siyasi olarak partimizi ilgilendiren bir konu varsa da disiplin kuruluna havale ediyoruz. Ben kendisini dinleyeceğim, konuyu değerlendireceğiz” diye konuştu. Partisinin, muhattap kim olursa olsun etik olmayan her konuda gereken adımları atacağını belirten Tanrıverdi, “Raporun Başbakanlık’a bağlı bir kurumdan çıkması dikkat çekici” anımsatması üzerine de “Demek ki görevini iyi yapıyor” dedi.


CHP Meclis’e taşıdı


CHP de Kamil Uğurlu’yu Meclis gündemine taşıdı. Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Cumhuriyet’in haberlerini anımsatarak, şu sorulara yanıt istedi:

“Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu raporu ile yaptığı usulsüzlükler saptanan AKP’li Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Uğurlu’nun yaptığı usulsüzlüklerin gündeme geldiği meclis toplantısından sonra başkan hakkında neden bir işlem yapılmamıştır? Belediye başkanının akrabasının imzasıyla Mevzuata aykırı olarak yapılan doğrudan teminlerin toplam bedeli ne kadardır? Yapılan bu doğrudan teminler hangi firmalardan yapılmıştır? Doğrudan temin yapılan firmaların ortakları kimlerdir? Bu firma ortakları ile belediye başkanı ve Mevzuata aykırı olarak imza atan görevlinin akrabalıkları var mıdır?”


Yakınının ‘tecrübesinden’ yararlanmak istemiş

Öte yandan kendisiyle ilgili saptamalar konusunda telefonlara çıkmayan ve tek kelime etmeyen Başkan Uğurlu’nun, Başbakanlık müfettişlerine yaptığı savunmada, Türkiye İş Kurumu’ndan yakınını tarif eder şekilde geçici işçi istemesinin gerekçesini “geçmişteki mali tecrübesinden yararlanmak, yazışmalarda ve işlemlerde hata yapılmaması için evrakların tetkiki noktasında tarafında yardımları olduğu” şeklinde açıkladığı ortaya çıktı. Uğurlu’nun, özel kalem kadrosuna getirerek KPSS’den muaflaştırdığı bir diğer yakını için de, “Özel kaleme atama ve başka Milli Eğitim Bakanlığı’na nakil mevzuata uygun” dediği öğrenildi. Uğurlu’nun savunmasına göre, tüm bu süreçlerde “KPSS’nin devre dışı bırakılması düşüncesi” söz konusu olmamış.