Şiddeti fark ettiler
40tilki Kadın İnisiyatifi, yaz kampında flört şiddetini görünür hale getirdi.
Zehra ÖzdilekNar Kadın Dayanışma Ağı tarafından geçen haftalarda Balıkesir’de gerçekleştirilen yaz kampında “flört şiddeti atölyesi”ne 40tilki Kadın İnisiyatifi de katıldı. İnisiyatif adına kampa katılan Meltem Özkan, “Atölyeden sonra geri bildirimlerin en önemli olanı; kişilerin atölye esnasında ve sonrasında ‘Ben de flört şiddetine uğruyormuşum’ veya ‘Flört şiddeti uyguluyormuşum’ demesi oldu. Yani bir farkındalık yaşanması...” diye konuştu. Sosyal Projeler ve STK yönetimi programında yüksek lisans öğrencisi 5 kadın tarafından kurulan 40tilki Kadın İnisiyatifi yaptığı atölyelerle farkındalık yaratıyor. Farklı meslek, il ve yaşlarda katılımcının olduğu kampta, inisiyatifin kurucularından biri olan Meltem Özkan “flört şiddetini” anlattı. İki saat süren atölyede şiddet türlerinin konuşulduğunu belirten Özkan, “Gerek medyada gerek kafalarda ‘bu da mı şiddet’ sorusunun yanıtını katılımcılarla tartıştık. Fiziksel ve cinsel şiddetin dışında ilişkilerde yaşanan duygusal, psikolojik, sosyal, dijital şiddet gibi daha az görünür şiddet türleri hakkında konuştuk. Atölye esnasında ve sonunda katılımcıların bazıları, tek tip bir şiddet tanımının dışında diğer şiddet türlerini konuştukça yaşadıkları ve uyguladıkları şiddet hakkında farkındalıklarının arttığını söylediler” diye konuştu.
İletişime dikkat!
Atölyede hem akademik çalışmalardan hem de inisiyatifin gerçekleştirildiği söyleşilerden örnekler verdiğini dile getiren Özkan flört şiddetinde yaşananları şöyle anlattı: “Sadece kırıcı, tehditkâr, aşağılayıcı ve talepkâr ifadelerle iletişim kuruluyorsa, birbirinizin duygularına, düşüncelerine ve fiziksel güvenliğine saygı duyulmuyorsa, birbirlerine fiziksel olarak zarar veriliyorsa, karşı taraf suçlanarak şiddet içeren davranışlara bahaneler bulunuyorsa, istemediği şeyleri yaptırmak için tehdit yöntemi kullanılıyorsa orada flört şiddeti yaşanıyor demektir.”
Hukuki destek
40tilki Kadın İnsiyatifi olarak ‘Sen dur demedikçe o durmayacak’ projeleri kapsamında kadınlara ücretsiz hukuki destek verdiklerini söyleyen Meltem Özkan, “Bu şiddetin karşısında yalnız değilsiniz. Mücadelenizde biz de yanınızdayız. Bu amaçla bir süre önce ücretsiz hukuki destek kampanyası başlattık. İlgilenen ve başvurmak isteyenler 40tilkikadin@gmail.com mail adresimizden bizimle iletişime geçebilir” dedi.